13 maart: wake voor Syrië

11 maart, 2014

Sinds het begin van de opstanden in Syrië, die uitmondden in een burgeroorlog, gaan Syrische burgers gebukt onder hevige repressie, geweld en honger. Tienduizenden mensen zijn sindsdien gearresteerd door de Syrische regering. Meer dan honderdduizend Syriërs zijn de afgelopen drie jaar gedood; miljoenen zijn op de vlucht geslagen.

De afbeelding die op 13 maart op het Rijksmuseum wordt geprojecteerd is geïnspireerd op een kunstwerk van street artist Banksy, ‘Meisje met een rode ballon’, en wil een boodschap van hoop meegeven aan de Syrische bevolking. Tijdens de wake worden er rode ballonnen opgelaten met boodschappen voor Syrische burgers. In vluchtelingenkamp Za’atari worden deze aan Syrische vluchtelingen getoond.

De wake is een onderdeel van de wereldwijde campagne #WithSyria, die gesteund wordt door meer dan honderd hulporganisaties en mensenrechtengroepen. #WithSyria roept wereldleiders op nu actie te ondernemen om een einde te maken aan het bloedvergieten, en ervoor te zorgen dat Syriërs de noodhulp krijgen die zij nodig hebben. Ook wil de campagne dat de stemmen van gewone Syriërs gehoord worden in nieuwe vredesbesprekingen. In Nederland doen Amnesty International, Hivos, Oxfam, PAX, Save the Children, Stichting Vluchteling, het Syrische Comité, UNHCR, Unicef, War Child en World Vision mee aan de wake voor Syrië.

Op 11 maart stuurden deze organisaties een brief aan Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Hierin roepen zij de minister op zich onvermoeibaar in te blijven zetten voor het beëindigen van het bloedvergieten, het waarborgen van toegang tot humanitaire hulp, het stimuleren van inclusieve vredesbesprekingen en het bieden van steun aan alle kinderen die door het conflict in Syrië zijn getroffen. Ook stellen de organisaties dat Nederland te terughoudend is in het opnemen van Syrische vluchtelingen. De gehele brief aan Timmermans lees je hier.

Kom ook naar de wakeWij roepen iedereen op om mee te doen aan deze internationale solidariteitsactie, zodat we kunnen laten zien dat Nederland het lijden van de Syrische bevolking niet uit het oog verloren is. Sluit je dus op 13 maart aan bij de wake voor het Rijksmuseum in Amsterdam (19.30 – 21.00).

Ook via sociale media kun je ervoor zorgen dat de boodschap van de wake de wereld overgaat. Lees hierover meer op de website van #WithSyria.

Foto: Banksy, ‘Meisje met een rode ballon’

Lees ook