12 juni: Werelddag tegen kinderarbeid

12 juni, 2009

Je realiseert je misschien niet dat jouw koopgedrag invloed heeft op de productie van dingen. Winkels, importeurs en fabrieken reageren op het koopgedrag van de mensen: zij proberen hun spullen zo goed mogelijk aan te passen op de wensen van de koper – om zoveel mogelijk te verkopen natuurlijk!

Laat daarom in de winkel blijken dat je kinderarbeid een belangrijk probleem vindt. En dat je bereid bent iets meer te betalen, als je maar zeker weet dat die slipper of dat pak koffie duurzaam geproduceerd zijn en dus zonder kinderarbeid.

Dat laat je blijken door de winkelier te vragen naar zijn beleid ten aanzien van kinderarbeid. Je kunt hem of haar natuurlijk ook subtiel wijzen op het actieplan voor bedrijven, dat de campagne stop kinderarbeid heeft gepubliceerd en dat je terug kunt vinden op de website.

Of je lat het blijken door je koopgedrag: als je vooral spullen koopt die gegarandeerd kinderarbeidvrij zijn, zal de winkelier (en uiteindelijk ook de importeur en de fabrikant) zijn best doen om duurzaam in te kopen en te produceren. Kijk hier voor tips om duurzaam te winkelen.

Als ondernemer kun je er voor zorgen dat jouw bedrijf 100% kinderarbeidVRIJ is. Volg het stappenplan en help mee kinderarbeid naar de geschiedenisboekjes te verbannen!

Ook vraagt de campagne Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats wereldwijde op 12 juni aandacht voor kinderabeid en publiceert dan een advertentiecampagne in verschillende landelijke dagbladen (Volkskrant, Trouw, Metro). Die wijst op de effecten van de economische crisis op kinderarbeid en het belang van (en recht op) onderwijs voor kinderen overal ter wereld.

 

Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats zet zich in om kinderarbeid vanuit Europa uit te bannen, o.a. door publieksvoorlichting en lobby activiteiten in Nederland en de EU. De campagne is een samenwerkingsverband van Hivos, FNV Mondiaal, Algemene Onderwijsbond en de Landelijke India Werkgroep in Nederland, en alle Alliance2015 partners in Europa. Zie de

Klik hier voor filmpje

Lees ook

 • ‘Film opent andere luikjes’

  29/05/2019

  Het Queer Film Festival sprak met onze programmamanager Sexual Rights & Diversity Karen Hammink over het belang en effect van film als het gaat om meer bewustwording en begrip voor LHBTI’s.

  Lees meer

 • Nieuw programma ‘Work: No Child’s Business’ ter bestrijding van kinderarbeid gelanceerd

  24/05/2019

  Stop Kinderarbeid (gecoördineerd door Hivos), UNICEF Nederland en Save the Children Nederland verwelkomen unieke kans om bij te dragen aan het uitbannen van kinderarbeid. 23 mei, Den Haag.  Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat de Alliantie van deze organisaties €35 miljoen zal ontvangen om hun nieuwe programma ‘Work: No Child’s Business’ uit […]

  Lees meer

 • De revolutie van een oma

  23/05/2019

  De 81-jarige Elena uit Costa Rica is een moedige oma die opkomt voor acceptatie van de LHBTI-gemeenschap. Elk jaar maakt zij de regenboogvlaggen voor de pride parade. Ze werd het symbool voor acceptatie in een conservatief land. Haar kleindochter en LHBTI-activist Shi vertelt ons hun verhaal.

  Lees meer