Responsive image

100 procent duurzame energie op een groen eiland

26 oktober, 2016

In november 2016 sprak een inwoner van het kleine Indonesische eiland Sumba een groot publiek toe. Op de klimaattop in Marrakesh nodigde hij alle toehoorders uit om bij hem langs te komen. “Als jullie willen zien hoe 100% hernieuwbare energie in praktijk werkt, kom dan maar kijken in mijn dorp op Sumba. Jullie zijn allemaal van harte welkom!”

Aan het woord was Umbu Janji, parlementslid op Sumba en op de klimaattop aanwezig als vertegenwoordiger van Kamanggih, een dorp aan de oostkant van het eiland. Windmolens, zonnepanelen en biogasinstallaties zorgen daar voor 100% hernieuwbare energie. Hivos brengt lokale organisaties, overheden en ondernemers op Sumba bij elkaar. Zo helpen we mensen als Umbu om van zijn eiland een voorbeeld voor de rest van de wereld te maken.

Economische groei

Umbu benadrukte het belang van gezamenlijk commitment: “Deze projecten hebben alleen kans van slagen als alle belanghebbenden een actieve rol hebben. Denk aan de lokale gemeenschap, overheid, non-profit organisaties en het bedrijfsleven. Als we de mensen hier ook trainen om de energie projecten te managen, zullen ze zich verantwoordelijk voelen en er goed voor zorgen.” Tijdens zijn toespraak maakte Umbu ook duidelijk dat groene energie op Sumba een aanjager is voor economische groei en een positieve impuls in de strijd tegen armoede.

48 landen in actie

Umbu’s bevlogen verhaal bleek een krachtige inspiratiebron te zijn. Maar liefst 48 klimaatkwetsbare landen namen zijn uitdaging aan om over te stappen op hernieuwbare energie. Naast enthousiasme en commitment vraagt dit natuurlijk ook om financiële middelen. Daarom stelden alle aanwezige landen tijdens de klimaattop ook een verklaring op waarin ze afspreken dat het beschikbare budget primair naar de klimaatkwetsbare landen gaat: de Marrakech Action Proclamation.

“100% hernieuwbare energie is niet zomaar een droom”, zei Umbu to slot. “Dit wordt werkelijkheid. Ik zie het nu gebeuren en gebruik het zelf al op mijn eiland.”

 

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer