10 jaar Women on Waves

11 september, 2009

Dit project leidde tot de onafhankelijke NGO Women on Web met een email helpdesk onder supervisie van een arts, die onder meer informatie verstrekt over Misoprosol. Dit medicijn tegen artritis, reuma en maagzweren kan een veilige abortus – miskraam – teweeg brengen (in tachtig procent van de gevallen succesvol). Het is bovendien in veel landen die abortus verbieden goed verkrijgbaar bij apotheek of dokter. Inmiddels beantwoorden de vrijwilligers van Women on Web zo’n 6000 emails uit alle delen van de wereld per maand in vijf talen, vertelde de Poolse vrijwilligster op de jubileumviering. Post uit landen waar wel een veilige abortus mogelijk is, wordt niet beantwoord.

Women on Waves heeft een aantal missies per boot naar landen op uitnodiging van vrouwenorganisaties en andere NGO’s ter plekke uitgevoerd: Ierland, Polen, Portugal, Spanje. Met de boot kan met vrouwen die een overtijdbehandeling of een abortus nodig hebben uitgevaren worden naar buiten-territoriale wateren, waar dan het Nederlandse wettelijke regime geldt aan boord van het Nederlandse schip.

De geplande tocht naar Ecuador dreigde letterlijk te stranden toen het zeewaardige zeiljacht onderweg in een tropische storm op een strand van een eiland belandde, zonder vooruitzicht op voortzetting van de tocht. Van de nood een deugd gemaakt concentreerde Women on Waves zich met de lokale organisaties op het genereren van de noodzakelijke publiciteit voor de follow-up: een telefonische helplijn met mobiele telefoons, waar vrouwen informatie kunnen verkrijgen om veilig de zwangerschap te kunnen afbreken. En via stunts als het ophangen van spandoeken met het helplijnnummer aan het boven de stad torende beeld van de heilige maagd en bij een drukbezochte sportwedstrijd. Door de bijbehorende free publicity slaagden ze er in snel veel telefoonverkeer te generen. De actie was zo succesvol dat een vrijwilligster van Women on Waves, de Amerikaanse Sarah, in de maanden april – juli 2009 met vrouwenorganisaties in Chili en Argentinië een aantal lokale telefonische helplijnen heeft kunnen realiseren.

De jubileumbijeenkomst werd besloten met de vertoning van een werkversie van een film over acties van Women on Waves in allerlei landen door een jonge Amerikaanse filmmaakster. Herkenbare en hilarische momenten wisselden elkaar af: bijvoorbeeld dat directeur Rebecca Gomperts eerst een zakmes moest vinden om te voorkomen dat de anti-abortusbeweging het zeiljacht met de WOW-vlag uit de haven van Valencia verwjderde – ‘doorsnijden dat touw’.

Ook aardig was de anekdote van de schipper in de Spaanse trip: de journalisten en de anti-abortusbeweging waren op zoek naar de abortusboot die ze uit de media van eerdere trips van Women on Waves kenden. De anti-abortusbeweging wilde zelfs de haven van Valencia blokkeren. De boot lag echter al geruime tijd in de jachthaven, waar de twee vrouwelijke schippers met alle egards waren ontvangen. Ze hoefden slechts de spandoeken te hijsen en naar de kade te varen.

Het Nederlandse abortuscomité Wij Vrouwen Eisen voerde een solidariteitsactie. Als staatssecretaris Bussemaker haar zin krijgt door zonder wetswijziging de overtijdbehandeling onder de Nederlandse Abortuswet te schuiven, dan komt Women on Waves in zwaar weer. Meer informatie is te vinden op de site van Women on Waves en de Vereniging voor Vrouw en Recht.

Lees ook