ENG
 


 

Corina Straatsma

WAT:
Directeur
WAAR:
La Paz, Bolivia
 

KOMT ALLEN TEZAMEN

Gepost op | 15/12/2011

Morales met Muts via Flicr CC copyrights Sebastian Baryli

Voor Bolivia`s president was 2011 geen gemakkelijk jaar.  In februari en maart grote demonstraties en stakingen van leraren, arbeiders en verplegend personeel. In mei begonnen de laagland indianen aan een lange mars naar La Paz uit protest tegen een weg dwars door hun beschermde woongebied. 

De regering deed er alles aan om de mars in diskrediet te brengen en toen dit niet hielp werd de mars met geweld opgebroken.  Indiaanse vrouwen, mannen en kinderen werden hardhandig opgepakt, mishandeld en gedeporteerd  met gecharterde bussen en vliegtuigen. Dit ingrijpen veroorzaakte een golf van verontwaardiging in het land. De regering ontkende er iets mee te maken te hebben, maar een onderzoek door de nationale ombudsman gaf duidelijke bewijzen. De betreffende minister is inmiddels opgestapt en de mars ging door.

Fikse nederlaag
Kort na dit incident leed de president een fikse nederlaag bij de verkiezingen van rechters van verschillende nationale rechtbanken. Een mooi idee als het volk zijn eigen rechters kan kiezen, maar de meeste kiezers begrepen niets van de formulieren met onbekende kandidaten en stemden blanco of ongeldig.  Het percentage geldige stemmen was minder dan 45%. Een paar dagen later liepen de indianen onder massaal gejuich en met duizenden mensen langs de kant La Paz binnen.

 Morales wilde aanvankelijk niet onderhandelen, maar onder publieke druk zat hij toen toch aan de tafel en at een bordje soep met de inheemse leiders. Na drie dagen onderhandelen werd besloten de weg niet dwars door het reservaat aan te leggen. Een halfhartig besluit, want twee weken later begon de regering terug te krabbelen. Vertegenwoordigers uit het gebied rondom het Tipnis reservaat die niet hadden meegelopen , werden bezocht door de president en aangemoedigd om voor de weg te lobbyen. Afgelopen vrijdag was er  een enorme betoging voor dit doel  in Cochabamba, waarbij ambtenaren een uurtje eerder vrij kregen om aan de mars mee te doen. Dus vroeg of laat zal die weg er wel komen. De houding en acties van de overheid rond Tipnis, heeft de inheemse organisaties verwijderd van de regering.

Parallel
Met al die tegenslagen kan Morales wel een steuntje in de rug gebruiken en hij heeft nu alle regerings getrouwen uitgenodigd voor een grote conferentie in Cochabamba om de economische agenda voor 2012 vast te stellen. De organisaties van inheemse volken, de nationale arbeidersbond, studenten, wijkorganisaties en onderwijzersbonden, voelen zich niet aangesproken en enkelen daarvan besloten om eigen, parallelle bijeenkomsten te houden. In La Paz, Santa Cruz en Cochabamba wordt nu over de toekomst van het land gesproken, alleen niet met elkaar.

Met elkaar
Klimaat verandering, milieu maatregelen, ontbossing en behoud van biodiversiteit staan niet op de agenda van de regering en sociale organisaties. Ontwikkeling en welvaart bereik je immers door regio`s met elkaar te verbinden door wegenaanleg,  mijnbouw, gaswinning, het mechaniseren van de landbouw en industrialisatie. Ondernemers en eigenaren van grote landbouw bedrijven kunnen zich uitstekend in deze visie vinden en nemen volop deel aan de conferentie. Het discours van vorig jaar over Moeder Aarde is even in de ijskast gezet en het grote voorbeeld is nu Brazilië. Daar is net een wet aangenomen die meer ruimte geeft voor grootschalige landbouw, zodat er nog meer Amazone gebied wordt omgehakt. Maar kijk eens naar de welvaart in dat land, tenminste als je buiten de sloppenwijken blijft!

Foto: copyrights Flickr User S.Baryli


 

Jouw reactie

thumb» | Terms and conditions

 
PARTNER IN FOCUS
Y.A.A.ICT-D
Mobieltjes een luxe?