ENG

Vrouwenrechten Midden-Oosten

Niet alleen Egypte heeft een Tahrirplein

 

Tijdens de Arabische lente streden vrouwen zij aan zij met mannen voor meer vrijheid,democratie en gelijke rechten. Zij speelden een cruciale rol in het neerhalen van totalitaire regimes. Nu willen zij deelnemen aan verkiezingen en hun rechten vastleggen in nieuwe grondwetten. Hivos geeft vrouwen en meisjes de kans hun verhaal te vertellen, stemmen tegen onrecht die gehoord moeten worden.


Demonstrerende vrouwen in het Midden Oosten

Op het Tahrirplein in Bagdad eisen vrouwen en mannen al maandenlang meer vrijheid, democratie, politieke hervormingen en toegang tot basisvoorzieningen. Niet alleen Egypte heeft een Tahrirplein waar gedemonstreerd  wordt voor vrijheid en mensenrechten. In Irak demonstreert de door Hivos gesteunde vrouwenrechtenorganisatie  OWFI elke vrijdag. Een van de actievoerders is de Iraakse Aya. Ze staat pal voor de democratie - met als  gevolg dat zij al werd ontvoerd en mishandeld.

 

De straat op voor gelijke rechten OWFI  Yanar Mohammed, directeur van OWFI: “Jonge vrouwen vragen om democratie,  samen met honderden anderen die geloven in een democratisch  Irak dat mensenrechten respecteert. De wetgeving in Irak is nog  steeds zo vrouwonvriendelijk. Wij willen dat dit verandert!"

 

Aya Door de openlijke agressie van politie in burger durven inmiddels  nog maar weinig vrouwen vrijdags te demonstreren. De twintigjarige Aya al-Lami liet zich hierdoor echter niet tegenhouden,  vertelt Yanar Mohammed: “Aya stond erop om haar gezicht als  vrouw te laten zien tijdens het vrijdagprotest. Maar op vrijdag 30  september is zij hardhandig ontvoerd en mishandeld. Haar roep  om gelijke rechten voor vrouwen is letterlijk neergeslagen.”

 

Recent articles

05/03/2015 Q-music voor vrouwenrechten
22/01/2015 #ChildNotWife tegen kindhuwelijk
08/12/2014 Zeezwemmer Younes op de barricaden
02/12/2014 Intisar komt handen tekort
13/11/2014 Wat trekken we aan vandaag?