ENG

Vrouwenrechten Midden-Oosten

Hassnae Bouazza: 'Moedige mensen in Egypte, díe gaan voor verandering zorgen'

 

De Marokkaans-Nederlandse journaliste en programmamaker Hassnae Bouazza, gespecialiseerd in onderwerpen uit de hele Arabische wereld, legt uit waarom zij de Egyptische blogger Aliaa Elmahdy steunt. Die plaatste een naaktfoto op haar blog, en kreeg een stortvloed aan reacties over zich heen.


Hassnae Bouazza - Foto Othmane Aït

Wat bezielde Aliaa Elmahdy?
Deze jonge Egyptische vrouw plaatste op haar blog een naaktfoto van zichzelf om te zeggen ‘dit is mijn vrijheid’. In de Arabische wereld, waar vrouwen constant worden onderdrukt en door extremisten als ‘as van het kwaad’ worden beschouwd, is het ongekend dat een vrouw zo’n statement maakt. Aliaa’s actie is brutaal, maar getuigt van ongelooflijke moed.

Functioneel bloot dus?
Ja. Aliaa uit zich zónder daarbij iemand anders pijn te doen, dat vind ik heel belangrijk. Tegelijkertijd zet ze met één foto de hele discussie op scherp, ze confronteert mensen met hun eigen ongemak en bekrompenheid. Want wat is er nou eigenlijk mis aan om je als vrouw te tonen? In de Arabische wereld is er een constante bezetenheid met de vrouw, of ze bedekt is of niet. Dat wordt de hele dag besproken.

Is het echt zo erg?
Zeker. Neem het Egypte van nu. De fundamentalisten roeren zich heel erg, bijvoorbeeld met voorstellen om bikini’s op het strand te verbieden. Het is toch absurd dat zij zich druk maken om dit soort ongelooflijk banale dingen. Als je weet wat voor soort problemen het land heeft… Mijn stellige overtuiging is: zolang de Arabische wereld vrouwen niet als volwaardige burgers ziet, komt er geen echte vooruitgang. Ongekend moedige mensen als Aliaa Elmahdy, díe gaan voor verandering zorgen.

Volg Hassnae Bouazza op het weblog Frontaal Naakt: www.frontaalnaakt.nl

Tekst: Global Village Media/Selma Kers
Foto: Othmane Aït

 

Recent articles

05/03/2015 Q-music voor vrouwenrechten
22/01/2015 #ChildNotWife tegen kindhuwelijk
08/12/2014 Zeezwemmer Younes op de barricaden
02/12/2014 Intisar komt handen tekort
13/11/2014 Wat trekken we aan vandaag?