ENG
 


 

Nieuws

Ndumie Funda: 'wetgeving stopt geweld nog niet'

Gepost op 06/08/2012

Zuid-Afrika heeft veruit de beste wetgeving voor de rechten van homo’s, lesbisch, biseksuelen en transgenders (LGBT) in Afrika: zelfs het homohuwelijk is hier in 2006 gelegaliseerd. Dit staat helaas in schril contrast met de realiteit van seksueel geweld en discriminatie tegen LGBT’s. Ndumie Funda, voorvechtster van rechten en veiligheid voor lesbische vrouwen, legt uit hoe dit kan en wat zij doet om de positie van lesbische vrouwen te verbeteren.


Ndumie Funda strijdt al jaren tegen ‘corrective rape’, waarbij lesbische vrouwen worden verkracht om hen te ‘genezen’ van hun geaardheid. Ndumies verloofde was één van de vele slachtoffers. Haar partner liep daarbij HIV op en overleed in 2005. Reden genoeg voor Ndumie om Luleki Sizwe op te richten, de organisatie waarmee ze zich vanuit haar ‘black township’ op allerlei manieren inzet voor slachtoffers. Ndumie is één van de hoofdfiguren in de documentaire ‘ Strijders voor de liefde’ van Sipke Jan Bousema en Marieke Slinkert.

Hoe kan het dat Zuid-Afrika zulke goede wetten heeft, maar dat lesbische vrouwen nog steeds zoveel te maken krijgen met discriminatie, seksueel geweld en zelfs moord?
De wetten rondom LGBT rechten werden door de overheid vooral ingesteld om stemmen te winnen, maar daarna viel het stil. Bovendien zitten genderpatronen heel diep geworteld in de maatschappij: mannen moeten vooral heel stoer zijn, en vrouwen heel vrouwelijk. Dat botst met het beeld van lesbische vrouwen en dit wordt ‘hersteld’ door seksueel geweld. De regering doet hier niets aan en daarom gaat het geweld door, ongeacht de wetten die ons moeten beschermen.

Hoe strijdt Luleki Sizwe voor de rechten van lesbische vrouwen in Zuid-Afrika?
Luleki Sizwe probeert de negatieve perceptie van homoseksualiteit te veranderen door ‘on the ground’ te werk te gaan. We gaan de gemeenschap in, praten met kerkleiders en bezoeken families die hun dochters uit huis hebben gezet. Het is belangrijk om hechte relaties te vormen met de gemeenschap, want hier vindt de discriminatie en het geweld plaats. Deze mensen vertellen over LGBT rechten en hen betrekken bij ons werk is dan ook de eerste stap. Ik noem Luleki Sizwe niet voor niets een ‘community based organisation’. Ik richt me vooral op de jongere generatie en  werk met alle jongeren, niet alleen de LGBT’s. We vangen ook slachtoffers van geweld en corrective rape op, maar niet meer in mijn eigen huis. Dat werd voor mijzelf en mijn vrouw te gevaarlijk.Sinds kort werk ik ook samen met de Zuid-Afrikaanse regering. Luleki Sizwe was één van de belangrijkste initiatiefnemers voor het Hate Crimes Task Team. Verschillende LGBT organisaties steken de koppen bij elkaar om samen met de Zuid-Afrikaanse regering de aanpak van hate crimes tegen de LGBT gemeenschap te bespreken. Het gaat dan dus niet alleen om lesbische vrouwen, maar om de gehele community: iedereen wordt erbij betrokken!

Welke rol kunnen organisaties als Hivos spelen in de strijd tegen corrective rape?
Het gaat niet alleen om geld. Natuurlijk, we hebben geld nodig om te kunnen blijven bestaan, maar betrokkenheid is net zo belangrijk. Ik wil Hivos zien op belangrijke momenten: gay prides, conferenties, etc. Hivos staat achter Luleki Sizwe: de documentaire, Strijders voor de Liefde, is daar een goed voorbeeld van. De mensen die in het veld werken zijn de experts. Zij vangen de slachtoffers op en praten met de kerkleiders en families. Zij zijn degenen die ondersteund moeten worden, zowel financieel als inhoudelijk.

Vreest u nooit voor uw eigen veiligheid?
Natuurlijk ben ik wel eens bang. Ik woon momenteel ergens anders omdat het te gevaarlijk is om in mijn eigen huis te wonen. En ik zou eigenlijk mijn uiterlijk moeten veranderen, maar dat doe ik niet. Iedereen kent me. Ik deed dit werk al toen ik een tiener was en ik blijf dit doen zolang ik geen verandering zie. Desnoods tot aan de dood.

 

Foto: Dorette Kuipers

 

Steun Hivos met een gift
Kom in actie voor een vrije, eerlijke en duurzame toekomst. Steun onze partners en projecten in Afrika, Azië en Latijns Amerika.
Bedrag
 
Periode