ENG
 


 

Nieuws

Metropolis TV in de weer met mobieltjes

Gepost op 16/08/2012

Zonder mobieltje ben je tegenwoordig nergens meer. Bereik hebben met je  smartphone is zo ongeveer het belangrijkste in ons leven. En dat geldt  niet alleen voor Nederlanders, want ook in Burkina Faso zet niemand zijn  mobieltje meer op stil. In deze aflevering van Metropolis zien we hoe  mobiele telefoons over de hele wereld ons leven hebben veranderd.


Mobiel zonder bereik in Burkina Faso en Spanje
De inwoners van het dorp Djendaho in Burkina Faso gebruiken hun gsm’s iedere dag, maar erg mobiel zijn die telefoons niet. Want er is eigenlijk maar één plek waar ze hun telefoontjes kunnen gebruiken en die plek ligt op zo’n twintig minuten fietsen van het dorp. Hier moeten ze in de hoogste boom klimmen voor twee streepjes bereik. Toch maken de dorpelingen dankbaar gebruik van die mogelijkheid om eindelijk eens een kletspraatje met hun familie te kunnen maken.
De burgemeester van het Spaanse dorpje Aguas Cándidas heeft ook last van te weinig streepjes. Omdat geen van de inwoners van de gemeente bereik heeft met zijn mobieltje, bellen ze massaal met de telefoon van burgemeester Javier. En dat is ook de enige telefoon waarop ze bereikbaar zijn voor bijvoorbeeld hun familie uit de stad. De 89-jarige burgervader loopt de hele dag van hot naar her om de dorpsbewoners te vertellen: ‘Er is telefoon voor je!’

Problemen door mobiel in Pakistan
In Pakistan kan een mobiele telefoon je juist zwaar in de problemen brengen. Bijvoorbeeld als je hem gebruikt om muziek mee te luisteren. Onze correspondent Mudassar woont aan de Pakistaans-Afghaanse grens waar de Taliban het nog voor het zeggen heeft. En die verbieden van alles, zoals het luisteren van muziek. Mudassar bezoekt samen met Rahmat de ringtonedealer om toch een paar leuke liedjes op zijn telefoon te laden. Dankzij hun mobiel kunnen Rahmat en zijn vrienden nu toch een feestje bouwen met muziek en dans.

Dansen door de ringtonedealer en bellen vanuit de boom. Donderdag 16 augustus om 21.00 uur op Nederland 3 in Metropolis.

Metropolis is er op Nederland 3 maar ook online, want alle reportages vanuit de wereld zijn in hun geheel te bekijken op www.metropolistv.nl.

Metropolis komt tot stand in samenwerking met Hivos.

 
 

Steun Hivos met een gift
Kom in actie voor een vrije, eerlijke en duurzame toekomst. Steun onze partners en projecten in Afrika, Azië en Latijns Amerika.
Bedrag
 
Periode