ENG
 


 

Nieuws

Mazen Darwish overgebracht naar 'geheim militair tribunaal'


Terwijl de gevechten in Syrië steeds heviger worden, worden er nog steeds veel mensen die afgelopen maanden zijn opgepakt vermist. Waaronder Mazen Darwish, directeur van het Syrian Centre for Media and Freedom of Expression (SCM), pionier op het gebied van mensenrechten en journalistiek in Syrië en een partner van Hivos. Na maanden radiostilte is er nu een verontrustend bericht van de Syrische veiligheidsdienst. Zij zeggen Darwish te zullen overbrengen naar een geheim militair tribunaal.


Mazen Darwish werd afgelopen februari gearresteerd bij een inval bij het Syrian Centre for Media and Freedom of Expression. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen. Een van de Syrische veiligheidsdiensten, de beruchte Air Force Intelligence, heeft laten weten in een brief aan de militaire rechtbank dat Darwish zal worden overgebracht naar een geheim militair tribunaal. Zaken voor dit tribunaal zijn niet publiek en niemand, zelfs geen advocaat, mag aanwezig zijn.

De brief over de overplaatsing van Mazen Darwish naar het geheime tribunaal kwam ter sprake in de rechtszaak tegen een aantal andere medewerkers van het Syrian Centre for Media and Expression (SCM). De rechter had Darwish daarbij opgeroepen als getuige. Naar aanleiding van de brief van de veiligheidsdienst heeft de rechter nu besloten Mazen Darwish te schrappen als getuige, en te rechtszaak 29 augustus te vervolgen.

Naast Mazen Darwish worden er nog drie andere medewerkers van het SCM vermist, die tijdens de inval bij het centrum werden gearresteerd. Het  is onbekend waar of op welke gronden ze worden vastgehouden – bijna een half jaar na hun arrestatie is er niets meer bekend dan geruchten en speculatie. Ze zouden zijn gemarteld en mishandeld. Mazen Darwish is vrijwel zeker gemarteld. Intussen is een van de andere gearresteerden, Hussein Ghorair, al twee weken in hongerstaking.

 

Steun Hivos met een gift
Kom in actie voor een vrije, eerlijke en duurzame toekomst. Steun onze partners en projecten in Afrika, Azië en Latijns Amerika.
Bedrag
 
Periode