ENG
 


 

Nieuws

Ladies First!

Gepost op 02/07/2012

Zeven fracties in de Tweede Kamer spraken zich op maandagmiddag 2 juli in een ongekende eenstemmigheid uit voor de versterking van de positie van vrouwen wereldwijd. In een kort maar krachtig mini-evenement in de parlementaire Statenpassage ondertekenden woordvoerders van CDA, VVD, SP, GroenLinks, D66, ChristenUnie en PvdA een verklaring: empowerment van vrouwen is een krachtige motor voor het versterken van democratie en ontwikkeling.


Women first

Uiteraard zullen we de betreffende partijen volgen en zien hoe zij hun belofte gaan waarmaken om de economische positie van vrouwen in ontwikkelingslanden te versterken. De verklaring dat  Nederland een bijdrage moet blijven leveren om ongelijkheid en allerlei vormen van onderdrukking te bestrijden is winst. Hivos verwacht dat de betreffende fracties bij het vaststellen van de begroting ook de daad bij het woord voegen. 

Ladies first!
Publiciste Petra Stienen signaleerde veel vrouwen bij het evenement maar merkte op dat we het niet kunnen stellen zonder ‘a few good men’. Aanwezige mannen zoals Harry van Bommel (SP), Jeroen de Lange (PvdA) en Joël Voordewind (CU) konden dat beamen. Zij weten dat 70% van de 1,2 miljard allerarmsten vrouw is. Het politieke signaal was dus een welkome en noodzakelijke stap naar een structurele verbetering van de economische positie van vrouwen, en dus van hun families en de hele maatschappij.

1325
Zowel Harry van Bommel (SP) als Joel Voordewind (CU) vroegen aandacht voor VN-Veiligheidsraad Resolutie 1325, waarin VN lidstaten worden opgeroepen zich in te zetten voor vrouwen en meisjes in conflictsituaties. “Nederland moet duidelijk zijn in wat we doen op het gebied van 1325”, aldus Harry van Bommel.

 

Steun Hivos met een gift
Kom in actie voor een vrije, eerlijke en duurzame toekomst. Steun onze partners en projecten in Afrika, Azië en Latijns Amerika.
Bedrag
 
Periode