ENG
 


 

Nieuws

Corina blogt: Tipnis, een verloren strijd

Gepost op 27/08/2012

Al eerder blogde Corina Straatsma, regiodirecteur Zuid-Amerika, vanuit Bolivia over de strijd rondom de weg door natuurreservaat Tipnis. Deze week het vervolg over de tactieken die de overheid inzet om de aanleg van de weg door te laten gaan.


Blog: Tipnis, een verloren strijd
Twee keer liepen honderden inheemse families de lange route van Amazone naar La Paz uit protest tegen een geplande weg dwars door hun territorium, een nationaal park rijk aan biodiversiteit. De eerste keer werden ze onderweg in elkaar geslagen en gearresteerd. Resultaat: vele gewonden en een flinke deuk in het imago van regering Morales. De minister die de opdracht gaf en na de operatie aftrad, is nooit vervolgd. Sterker nog, hij is beloond met een benoeming als Bolivia`s vertegenwoordiger bij de VN.

Loyaliteit in ruil voor buitenboordmotoren
Toch heeft de overheid geleerd van deze fout en de tweede keer verliep de mars zonder veel problemen. De nieuwe tactiek heeft veel weg van de aanpak van voorgaande regeringen: loyaliteit in ruil voor projecten en buitenboordmotoren. Vanaf het moment dat de inheemse organisaties de tweede mars aankondigden, na annulering van de wet die de weg verbood, kwam de regering in het offensief. Alle laagland departementen werden bezocht om de inheemse organisaties projecten aan te bieden. Met als tegenprestatie: nul steun voor de mars. Tegelijkertijd startte de overheid een campagne om de leiders van CIDOB, de nationale koepel, in diskrediet te brengen. De frontvrouw van de laatste mars had jaren geleden een tijdje vastgezeten voor drugssmokkel, een andere leider had ooit hout verkocht en zo ging het maar door. Zo creëer je al snel een beeld van criminele leiders. Het werd zelfs zo erg dat de overheid met een groep ontevreden CIDOB leiders in zee ging, met het doel een parallelle organisaties op te richten. Deze groep sloeg de legitieme leiders een paar weken geleden hun lokaal uit en sindsdien claimt deze groep de ware CIDOB te zijn. De regering onderhandelt nu met de door hen gecreëerde groep over nieuwe projecten. Zonder enige schaamte. Gelukkig laat de “ware” CIDOB zich niet intimideren en gaat door, maar het blijft een lastige situatie.

“U wilt toch ook wegen, gezondheidsprojecten en betere scholen?”
Ondertussen worden bewoners van het Tipnis reservaat geraadpleegd over de weg. Met de misleidende vraag: vindt u dat dit gebied ontwikkeld moet worden, zoals bijvoorbeeld met wegen, gezondheidsprojecten en betere scholen? Zeg daar maar eens nee tegen. Dus de meerderheid van de dorpen zegt  “ja” tegen de weg en wordt beloond met...projecten. Er is een harde kern van dorpen die niet mee wil werken en de regering zet nu alles op alles om ook deze leiders in diskrediet te brengen. Het zou gaan om buitenlanders, leiders met een crimineel verleden, mensen die niet mee willen gaan met hun tijd. Er wordt gedreigd met processen. En voor de zekerheid werden er vier nieuwe ‘ja-dorpen’ aan de lijst toegevoegd. Dorpen die officieel niet bestaan volgens Fundacion Tierra, een van de nationale NGO’s gespecialiseerd in landrechten. Er is nu besloten dat de consultatie net zo lang doorgaat tot een meerderheid ja heeft gezegd. En dan kan het bos worden gekapt en de ontwikkeling beginnen.

Lees hier meer blogs van Corina

Foto: Claire L. Evans

 

Steun Hivos met een gift
Kom in actie voor een vrije, eerlijke en duurzame toekomst. Steun onze partners en projecten in Afrika, Azië en Latijns Amerika.
Bedrag
 
Periode