ENG
 


 

Nieuws

Bolivia blogt: kat-en-muisspel tussen overheid en bedrijf

Gepost op 20/07/2012

Corina Straatsma, Hivos-vertegenwoordiger in Bolivia, blogt regelmatig over politieke en andere verschijnselen in Bolivia. In deze blog vertelt ze over het kat-en-muis-spel tussen de Boliviaanse overheid en en een Indiaas bedrijf.


Indiase staalgigant Jindal heeft het geprobeerd. Te investeren in Bolivia om samen met een staatsbedrijf ijzer te winnen in Mutun, in het oosten van het land aan de grens met Brazilië.Mutun heeft een van de grootste ijzererts voorraden ter wereld, geschat op ruim 40 miljoen ton aan ertsen. De moeite waard. Met veel fanfare werd het project destijds gepresenteerd als voorbeeld van goede samenwerking tussen India en Bolivia. Jindal zette overal reclameborden neer om bekendheid te geven aan zichzelf en aan het project. En de inwoners van Mutun hadden hoge verwachtingen van de werkgelegenheid.

Kat en muisspel
Maar zoals zoveel projecten in Bolivia, is het uiteindelijk op niets uitgelopen. De afgelopen anderhalf jaar speelden overheid en Jindal een soort kat en muis spel. De overheid wilde investeringen zien, Jindal wilde garanties. Voor voldoende energievoorziening in de vorm van gas, meer terrein voor de bouw van de staalfabriek zoals eerder overeengekomen was, en een garantie dat de 50% participatie van Jindal niet onteigend zou worden. Aangezien Jindal niet met de beloofde investeringen over de brug kwam vanwege het ontbreken van garanties, lag het project volkomen stil. Sterker nog, functionarissen van Jindal werden opgepakt vanwege het niet betalen van de boete voor het niet nakomen van de investeringen. Er is de afgelopen maanden regelmatig onderhandeld, maar beide partijen hielden hun poot stijf.

“Ach, over een half jaar hebben we een nieuwe partner”
Gisteren besloot Jindal dat genoeg genoeg is. Volgens de regering erkent Jindal hiermee dat het niet over het benodigde kapitaal beschikt. Jindal vindt dat de Boliviaanse overheid volstrekt onbetrouwbaar is en potentiële investeerders op deze manier wegjaagt. De minister van mijnbouw ziet dat anders. “Ach, we beginnen gewoon met een nieuwe tender en dan hebben we over een half jaar een nieuwe partner. Waarschijnlijk China, of anders Zuid Korea of wie weet Italië. We weten nu waarop we moeten selecteren”.

 

Foto: Cloud Nine

 

Steun Hivos met een gift
Kom in actie voor een vrije, eerlijke en duurzame toekomst. Steun onze partners en projecten in Afrika, Azië en Latijns Amerika.
Bedrag
 
Periode