ENG
 


 

Roman Baatenburg de Jong

WAT:
persvoorlichter
WAAR:
Den Haag
 

CHAOSDEBAT OP 2

Gepost op | 25/06/2012

Debatop2Z

Ik vind Arie Boomsma een goede presentator. Boomsma is echt geïnteresseerd in zijn gasten. Ze krijgen tijd om hun punt maken en hij laat ze in hun waarde. Vooral dat laatste mag, gezien de laatste uitzending van debat op 2 (NL 2, zaterdag 23 juni) een prestatie genoemd worden. Want wat een stupiditeiten werden er te berde gebracht! Aanleiding was het VVD standpunt om 3 miljard euro te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Hivos was vertegenwoordigd door directeur programma’s Ben Witjes. Debat op 2 opende met een filmpje over daladala, een media project dat Hivos steunt. Het kon VVD Kamerlid Ingrid de Caluwé niet bekoren. Deze ‘ babbelbus’  zou als het aan de liberalen ligt niet langer op subsidie kunnen rekenen. Ze onderstreept daarmee dat ze vrije, onafhankelijke media in Afrika waarin burgers aan het woord komen irrelevant vindt. Ben maakte een terecht punt door aan te geven dat de VVD zich vooral richt op overheden in arme landen, terwijl hulporganisaties zich focussen op mensen en hun rechten. Geen reactie van het Kamerlid.

Zilverpapiertjes
  De Caluwé kreeg steun van achtereenvolgens een man die sinds z’n tweede levensjaar zilverpapiertjes spaarde voor de Derde Wereld en constateerde dat het allemaal niks had geholpen en van een personage dat vond dat we eerst onze eigen financiële problemen maar eens moesten oplossen voordat we weer geld aan de armen in Afrika konden geven. ‘ Was mevrouw de Caluwé blij met de steun van deze laatse man?’, wilde Volkskrant columnist Pieter Hilhorst weten? Wel, dat was nou ook weer niet de insteek van de VVD. Ex-diplomaat Robbert Van Lansschot constateerde dat de vooruitgang in Afrika ‘ niets te maken’ had met ontwikkelingssamenwerking. Ik moet echter de eerste nog tegenkomen die het tegenovergestelde beweert, namelijk dat de vooruitgang volledig te danken is aan OS.

Aan de andere kant was ik zelf niet zo gelukkig met de casting van de voorstanders, althans niet met hun argumenten. We weten nu dat Peter R. de Vries hoogstpersoonlijk een kwast en een hamer ter hand neemt in Ghana. Chapeau Peter R, maar deze welgemeende bedoelingen zijn een druppel op de gloeiende plaat. Erger, ze nemen werk uit handen van overheden die doorgaans fijn achterover leunen. Een Vietnamese bootvluchteling vond dat de Nederlandse overheid de vrijgevigheid van haar burgers zou moeten weerspiegelen. Mooi gezegd, maar weer geen fundamenteel punt. En zo waren na krap veertig minuten debat weer geen sikkepit opgeschoten. Daar hielp zelfs geen Arie Boomsma aan. 
PARTNER IN FOCUS
Redcamif
Onderzoekt de impact van microfinanciering...