ENG
 


 

Nieuws

Turkse kinderen werken voor onze hazelnoten

Gepost op 20/10/2010

Stop Kinderarbeid vraagt Nederlandse bedrijven om openheid en actie


De campagne “Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats” is verontrust over kinderarbeid in de hazelnootindustrie. De actualiteitenrubriek Eén Vandaag liet in haar uitzending van dinsdag 19 oktober zien dat kinderen worden ingezet in de omvangrijke hazelnootpluk in Turkije, leverancier van 75 procent van alle hazelnoten wereldwijd.
In open brieven aan bedrijven vraagt de campagne wat zij (gaan) doen om kinderarbeid en onderbetaalde arbeid in deze sector uit te bannen.


Zara Stop Kinderarbeid

Van de bedrijven Verkade, Ferrero en Wessanen/Zonnatura is reeds bekend dat zij hazelnoten uit Turkije in hun producten verwerken. Ahold, Unilever, Mars, Nestlé en Kraft wordt gevraagd om openheid te geven over de herkomst van hun hazelnoten en, indien deze ook uit Turkije komen, de schending van arbeidsrechten in de sector aan te pakken.

Honderdduizenden gezinnen

De meeste hazelnoten die op de Europese markt terechtkomen zijn afkomstig uit Turkije. Deze noten komen terecht in een groot aantal producten – waaronder chocolade, ijs, hazelnootpasta, koekjes en notenmixen – in Nederland en andere Europese landen. Vele honderdduizenden gezinnen zijn betrokken bij de jaarlijkse oogst van hazelnoten.
Uit onderzoek van de Turkse onderwijsbond Eğitim Sen (lid van de internationale onderwijskoepel Education International) blijkt dat kinderen door de seizoenspluk met hun ouders jaarlijks drie tot zes maanden onderwijs missen. Turkije kent een achtjarige leerplicht maar een groot aantal kinderen wordt het recht op onderwijs ontzegd. De plukkers leven in armoede. Tijdens het oogstseizoen wonen ouders en kinderen in tenten en kamperen wild, veelal zonder sanitair of stromend water.

Eén Vandaag

In de reportage van het actualiteitenprogramma Eén Vandaag zien we de 9-jarige Zara Yamuktu, die met haar ouders en vijf broers en zussen gedurende de wintermaanden in Urfa woont, in het oosten van Turkije. Vanaf maart trekt het gezin al werkend door het land, soms duizend kilometer verderop, om hazelnoten te oogsten. Het plukken gebeurt tussen zeven uur ‘s ochtends en zeven uur in de avond, met slechts een uur pauze. Ook kinderen moeten zich aan deze werktijden houden.

Stop Kinderarbeid zal op 19 november 2010 een actie organiseren rondom kinderarbeid in de hazelnotensector. Tijdens de lancering in de Balie in Amsterdam, zal de documentaire ‘Kinderen van het seizoen’ van Mehmet Ülger worden vertoond, die over seizoens- en kinderarbeid in Turkije gaat. Daarbij hoopt Stop Kinderarbeid een dialoog met betrokken bedrijven op gang te brengen om kinderarbeid uit de productieketen te bannen.

Stop Kinderarbeid is blij met de aandacht die Eén Vandaag besteedt aan kinderarbeid. Al jaren strijden de Nederlandse partners van deze campagne tegen het inzetten van kinderen in de productieketen van bedrijven. Stop Kinderarbeid is van mening dat álle vormen van kinderarbeid die het recht op onderwijs in de weg staan uitgebannen moeten worden.

sitestat
 
 

Jouw reactie

thumb» | Terms and conditions
sanogo yacouba
sanogo yacouba recherche de relations de partenariat


A Monsieur le Président

Monsieur le Président;
Je représente l’Association Voisins d’Afrique qui est avant tout une Association féministe. Elle part du fait que tout projet de développement doit partir de la femme car étant la frange de la population la plus vulnérable et défavorisée. Elle est apolitique ; non éthique ; non confessionnelle et non lucrative, s’interdit donc toute forme de discrimination. L’AVA regroupe des personnes de profil varié s’intéressant à la lutte contre l’émergence et le développement de phénomènes d’exclusion sociale et les risques encourus par ces couches sociales vulnérables et défavorisées.

L’Association Voisins d’Afrique a été créée en 2003 et est aujourd’hui régit par les dispositions de la loi N° 10/92/ADP du 15 Décembre 1992. Elle à pour vision de prendre en compte toutes initiatives, susceptibles de contribuer aux biens, au progrès, à l’insertion socio professionnelle et ecclésiale des malades, des veuves et orphelins du sida, des enfants abandonnés, des jeunes et adolescents de rue, des personnes invalides ou âgées et des chômeurs de longues durées au Burkina Faso.
05/07/2011 10:27 am | Rating
 • Currently 2 out of 5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
| Rating: 2/5 (1 votes cast) | Lees verder | Reageer | This is not ok
Fatih
Fatih EEGhCvFVyYRQgk
Sawubona Muzungu,Grappig te lezen dat jij daar zo intens over nanedkt. Ik werk al ruim 4 jaar in een township & AIDS project & schooltje in Johannesburg en nog steeds ben ik de Umlunghu, de witte man, en roepen kinderen en volwassenen mij na als ik met m'n auto kinderen ophaal en boodschappen doe in de buurt. Het is iets dat ik niet meer heel bewust hoor en waar ik met de lokale mensen van het project erg om kan lachen. Tsja ik ben wit, da's waar, maar ik ben ook een mens en probeer deel te zijn van de gemeenschap. Dus ook een beetje Zulu te spreken en een beetje deel zijn van de tradities van de buurt. De afstand wordt langzaam kleiner, maar ja ik ben en blijf wit en dat verschil kan ik nooit veranderen. Ga dar erg nuchter mee om en maak er geen dingetje van. We praten er veel over in het project en mensen blijven vaak vragen om geld en gunsten, maar dat kan ik ook niet altijd bieden. Ik zeg dan maar dat ik geen ATM machine ben, geen PIN automaat en dat begrijpt men ondertussen ook wel. Ik doe andere dingen voor het project en lever op die manier mijn bijdrage aan de ontwikkeling en de groei van het project. Maar je hebt gelijk je blijft een vreemdeling met een ander kleurtje.Hamba Kahle, go wellMaarten
16/10/2013 9:09 pm | Rating
 • Currently 0 out of 5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
| Rating: 0/5 (0 votes cast) | Lees verder | Reageer | This is not ok
Steun Hivos met een gift
Kom in actie voor een vrije, eerlijke en duurzame toekomst. Steun onze partners en projecten in Afrika, Azië en Latijns Amerika.
Bedrag
 
Periode