ENG
 


 

Nieuws

#FREEBASSEL, Syrische open source software programmeur

Gepost op 04/07/2012

Terwijl er in Damascus ernstig gevochten wordt houden de Syrische  autoriteiten hem nog altijd gevangen: Bassel Khartabil, de  gerespecteerde open source software ontwikkelaar en groot pleitbezorger  van het open internet. Khartabil zit vast in de gevangenis Adra in het  noordoosten van Damascus. Steun om hem vrij te krijgen blijft nodig.  Versterk daarom ook de oproep #freebassel, opgezet door zijn vrienden uit de internationale open source wereld.


Bassel Khartabil is één van de mensen die achter de schermen van het  internet een essentiële bijdrage leveren aan programma’s die overal ter  wereld dagelijks worden gebruikt. Technisch goed onderlegde  ontwikkelaars, die uit een passie voor een open internet hun vrije uren  besteden aan het ontwikkelen en verbeteren van de programma’s die  surfen, informatie zoeken en delen op het wereld wijde web  mogelijk maken. Hij is oprichter van het door Hivos ondersteunde  Aikilab, vrijplaats voor technologie, creativiteit en innovatie in  Damascus.

Military Intelligence Branch 291
De  Syrische autoriteiten hebben het structureel gemunt op vrije  informatiekanalen en hun pleitbezorgers. In een arrestatiegolf in  Damascus  arresteerden ze ook Bassel Khartabil. Volgens voormalig  gedetineerden zat Khartabil vanaf zijn arrestatie op 15 maart 2012 vast  in het detentiecentrum ‘Military Intelligence Branch 291’. In dit rapport van Human Rights Watch staat dat deze gevangenis totaal overbevolkt is en er structureel wordt  gemarteld. Inmiddels is hij verplaatst naar Adra, een gevangenis in  Damascus waar hij het recht heeft om bezoek te mogen ontvangen.

#FREEBASSEL
Bassel Khartabil wordt gemist, zowel thuis als online. Hij wordt gemist  door zijn familie en verloofde, met wie hij in april zou trouwen. Hij  wordt gemist door alle internet initiatieven en projecten waar hij zich  voor inzette. Hij is ten onrechte vastgezet, zonder aanklacht of proces.  Hivos steunt de campagne #FREEBASSEL en roept op tot onmiddellijke  vrijlating van Bassel Khartabil.

We vragen iedereen de oproep op freebassel.org te ondertekenen. Iedereen die wel eens Mozilla Firefox gebruikt,  Wikipedia, of Creative Commons - allemaal mede mogelijk gemaakt door  deze inspirerende programmeur. Iedereen met een hart voor een open  internet en vrijheid van informatie in het algemeen - onderteken en  verspreid deze oproep. Met genoeg internationale druk kan Bassel  Khartabil vrijkomen.

#Freebasselwww.freebassel.org

Foto: Joi, via Flickr

Steun Hivos met een gift
Kom in actie voor een vrije, eerlijke en duurzame toekomst. Steun onze partners en projecten in Afrika, Azië en Latijns Amerika.
Bedrag
 
Periode