ENG
 


 

Blogs

In deze blogs vertellen medewerkers van Hivos over hun werk voor een vrije, eerlijke en duurzame wereld.

 

Vrouwelijke raadsleden bedreigd en mishandeld

Corina Straatsma, regiodirecteur Zuid-Amerika, blogt vanuit Bolivia. De mannen in het gemeentebestuur hadden het zo fijn voor elkaar: hier en daar een steekpenning voor een vergunning, een contract toewijzen aan een familielid, een oogje dichtknijpen in ruil voor een vergoeding… Totdat er ineens een nieuw vrouwelijk raadslid vragen begon te stellen. Waar bemoeit dat mens zich mee, vroegen de heren zich af en besloten de dame in kwestie aan te pakken. Letterlijk. Ze ranselden raadslid Norah Quisbert enkele uren eigenhandig af, net zolang totdat ze haar ontslag tekende.

 
 

Waarom een G8 van de Filosofie?

Ute Seela, Knowledge Officer bij Hivos, blikt in haar blog vooruit op de G8 van de Filosofie. Terwijl filosofen zich in NRC afvragen of de G8 van de Filosofie nou daadwerkelijk over filosofie gaat, zien ruim duizend kaartjesbezitters het als een goede besteding van hun geld. Misschien omdat filosofie therapeutisch werkt in tijden van persoonlijke twijfel. Of omdat we behoefte hebben aan academische oplossingen voor onze maatschappelijke kopzorgen. Hoe dan ook lijkt het erop dat een groot publiek graag hoort wat internationale denkers te zeggen hebben over kwesties waar wij ons in Nederland het hoofd over breken.

 
 

Boze Boliviaanse mijnwerkers

Corina Straatsma, regiodirecteur Zuid-Amerika, blogt: Bolivia heeft een rijke geschiedenis aan conflicten met mijnwerkers. Ten tijde van de militaire dictatuur ging de strijd verder dan het eigenbelang, maar dat is nu niet meer het geval. Er zitten veel mineralen in de Boliviaanse grond en nadat president Morales in 2006 aan de macht kwam, verplichtte hij buitenlandse mijnbedrijven maar liefst 39 procent belasting te betalen over de omzet. Sommige bedrijven, zoals het Canadese bedrijf Silver, werden genationaliseerd en overgedragen aan coöperaties. Die coöperaties hebben echter niet de vereiste technologie en kennis, dus zochten ze contracten met privé ondernemingen, vaak van buitenlandse origine.

 
 

Klimaatverandering, ‘truly ongezellig’

Hivos klimaatspecialist Eco Matser blogt naar aanleiding van het nieuwste rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), dat op 31 maart 2014 werd gepubliceerd. Het IPCC waarschuwt opnieuw voor klimaatrampen, indringender dan ooit. Sommige effecten van klimaatverandering zijn nu al zichtbaar, zoals smeltend poolijs en het ontdooien van permafrost. Andere, zoals het verdwijnen van koraalriffen, ‘pas’ aan het einde van deze eeuw. Dit vraagt om acute en vergaande maatregelen. Eigenlijk van het niveau van de nucleaire top eind maart.

 
 

'Oegandese waarden'

Exporteert Hivos door mensenrechten te promoten een 'westers artikel'? Edwin Huizing, directeur van Hivos, reageert op enkele recente discussies in de Nederlandse dagbladen.

 
 

Watersnood in Bolivia: van de regen in de drup

Corina Straatsma, regiodirecteur Zuid-Amerika, blogt: De ergste regens in La Paz zijn nu voorbij. Een groot deel van dat water is inmiddels aangekomen in het laagland, en vooral in het Amazonedepartement Beni staan veel dorpen onder water. Zo`n 400.000 mensen zijn voor korte of langere tijd uit hun huis verdreven en zitten bij familie of in kampen, in afwachting op het zakkende water. Zo`n 200.000 stuks vee zijn verdronken.

 
 
 
 
 
 
 
1 2 3 4 5 6 7 ...18 Volgende »