ENG
 


 

Blogs

In deze blogs vertellen medewerkers van Hivos over hun werk voor een vrije, eerlijke en duurzame wereld.

 

Over hackers en computers: verkiezingsuitslagen in Bolivia

Corina Straatsma, regiodirecteur Zuid-Amerika, blogt over de Boliviaanse verkiezingen. Hackers, stembureaus die hun cijfers niet op tijd hebben ingeleverd, computersystemen die niet werken... De afgelopen week kwam er elke dag een nieuw excuus van de verkiezingsraad, met als gevolg dat de officiële uitslag na een week nog niet bekend is. Zelfs president Evo Morales ergert zich, want door het gehannes met cijfers neemt de geloofwaardigheid van het verkiezingsproces af.

 
 

Evo heeft het weer voor elkaar

Corina Straatsma, regiodirecteur Zuid-Amerika, blogt over de Boliviaanse verkiezingen. Het was prachtig weer op 12 oktober, de verkiezingsdag in Bolivia. Auto`s mochten niet rijden die dag, en de straat was voor kinderen om te spelen, te fietsen of te voetballen. Sommige mensen moesten kilometers lopen om te stemmen, maar deden dat met plezier. De president Evo Morales is populair en werd met een overweldigende meerderheid (bijna 60%) voor een derde termijn gekozen. Als tweede kwam de partij van groot ondernemer Samuel Doria Medina uit de bus met 20%. De derde plek, met 10% van de stemmen, ging naar een oud minister uit de regering van dictator Banzer, die na diens dood, nog een blauwe maandag president was.

 
 
Bombardement US Airforce

IS ‘wegbombarderen’ is symptoombestrijding

Wie denkt dat het ‘IS kalifaat’ slechts met militaire middelen is te verslaan, vergist zich. Dat stelt Edwin Huizing, algemeen directeur Hivos, op de opiniepagina van het NRC Handelsblad van 30 september 2014. Zo'n eenzijdige benadering zal de voedingsbodem voor extremisme namelijk eerder vruchtbaarder maken dan wegnemen.

 
 

Geen macho’s op het pluche

Corina Straatsma, regiodirecteur Zuid-Amerika, blogt. Op 12 oktober 2014 zijn er presidentsverkiezingen in Bolivia. De campagnes zijn in volle hevigheid losgebarsten. Vijf partijen hebben zich ingeschreven. De regerende MAS partij hoopt op een ruime meerderheid en dat zal President Evo een derde termijn opleveren.

 
 

Koningsdag in Lima

Corina Straatsma, regiodirecteur Zuid-Amerika, blogt. Het was een mooie dag, zoals Konings- en tot voor kort Koninginnedagen horen te zijn. In de ruime tuin van de ambassadeur stonden onder de partytenten, keurig op een rij tientallen heren in zwarte kostuums, opgefleurd met heren in witte kostuums van de Peruaanse marine.

 
 

Onrust in het Boliviaanse leger

Corina Straatsma, regiodirecteur Zuid-Amerika, blogt. Het leger heeft een roemruchte geschiedenis in Bolivia. In de jaren zeventig en tachtig leidden de generaals Meza en Banzer bloedige coups waarbij veel burgerslachtoffers vielen. Met het herstel van de democratie in 1982 zijn de militairen weer terug in de kazernes. Maar zoals elke president weet moet je het leger te vriend houden. 

 
 
 
 
 
 
 
1 2 3 4 5 6 7 ...18 Volgende »