ENG
 


 

Laatste nieuws

Foto: Nine Geertman

Nederland verspreidt 10 miljoen clean cookstoves

Dertien Nederlandse organisaties, waaronder Hivos, willen binnen drie jaar 10 miljoen schone kooktoestellen verspreiden in lage- en middeninkomenslanden. Dit doel stelden zij op 21 november tijdens de Cookstoves Future Summit in New York. Nederland sluit zich hiermee aan bij de ambitieuze doelen van de Global Alliance for Clean Cookstoves. Als enige land ter wereld laat Nederland een samenwerking tussen private, publieke en maatschappelijke partijen zien.

 
 

Wat trekken we aan vandaag?

Als Feryal al-Kaabi vroeger de straat op ging, hoefde ze nooit lang na te denken. Haar outfit bestond steevast uit een zwarte pij, een abaya, en een hoofdoek, de hijab. Niet dat ze verplicht waren voor vrouwen in het Irak van Saddam Hussein, maar je droeg die dingen gewoon. Zeker in het conservatieve Diwaniyyah, honderdvijftig kilometer ten zuiden van Bagdad, waar vrouwenactiviste Feryal woont.

 
 
School de beste werkplaats

Kinderarbeid houdt armoede juist in stand

‘In een groot deel van de wereld is kinderarbeid nog een noodzakelijk kwaad’, schrijft de Volkskrant op 1 november jongstleden. Arme gezinnen hebben immers het inkomen van hun kind nodig om te kunnen overleven, zo luidt de veel gehoorde redenering. Sofie Ovaa, programmacoördinator Stop Kinderarbeid bij Hivos, legt uit waarom deze gedachte een dwaling is.

 
 

Finalisten Mensenrechtentulp bekend

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte op 21 oktober de zes finalisten voor de Mensenrechtentulp 2014 bekend. Twee Hivos partners maken kans op deze jaarlijkse prijs voor mensenrechtenverdedigers: Mideast Youth en de International Campaign for Human Rights in Iran (ICHRI).

 
 

Laat Egyptische activistes vrij

Samen met meer dan 220 mensenrechtenorganisaties roept Hivos op tot onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van zeven vrouwelijke activisten in Egypte. Zij werden op 21 juni 2014 gearresteerd terwijl ze protesteerden tegen nieuwe Egyptische demonstratiewetgeving.

 
 

Creatief met media in Tunis

35 jonge entrepreneurs staken afgelopen weekend de koppen bij elkaar voor Disrupt!/Media! In de Tunesische hoofdstad deelden de mediacreatievelingen alle ins en outs over digital storytelling en koos een jury de beste plannen.

 
 

Hivos Social Innovation Award

Toenemende ongelijkheid, klimaatverandering, een instabiel economisch systeem: de wereldwijde problemen van vandaag vragen om innovatieve oplossingen. Daarom lanceert Hivos dit jaar voor het eerst de Social Innovation Award. Bijna 400 kandidaten uit 61 landen dingen mee naar de prijs. Stem nu op jouw favoriete idee via www.hivossocialinnovationaward.org.

 
 

In memoriam: Paul Brickhill

Vrijdag 3 oktober 2014 overleed kunsticoon en vrijheidsstrijder Paul Brickhill. Hivos is diep bedroefd over dit grote verlies voor Zimbabwe en de wereld. Paul is op 56-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Zijn bijdrage voor vrijheid en kunst zal nooit worden vergeten.

 
 
Bombardement US Airforce

IS ‘wegbombarderen’ is symptoombestrijding

Wie denkt dat het ‘IS kalifaat’ slechts met militaire middelen is te verslaan, vergist zich. Dat stelt Edwin Huizing, algemeen directeur Hivos, op de opiniepagina van het NRC Handelsblad van 30 september 2014. Zo'n eenzijdige benadering zal de voedingsbodem voor extremisme namelijk eerder vruchtbaarder maken dan wegnemen.

 
 

Free to be Dennis Castillo

‘Free to be Me’: de vrijheid om jezelf te zijn. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar helaas is het op veel plekken ter wereld levensgevaarlijk om lesbienne, homo, biseksueel, transgender of interseksueel te zijn. Zo blijkt uit het verhaal van de Hondurese Dennis Castillo, die vrienden en collega’s verloor in de strijd voor gelijke rechten voor LHBTI’s.

 
 

Hivos vacatures