ENG
 


 

Laatste nieuws

Wie wint de Mensenrechtentulp?

Ieder jaar reikt het Ministerie van Buitenlandse Zaken de Mensenrechtentulp uit aan personen of organisaties die op een vernieuwende manier de mensenrechten in de wereld bevorderen. Tot 9 september kunnen kandidaten voor deze prijs worden voorgedragen op www.mensenrechtentulp.nl.

 
 

De Millenniumdoelen voor vrouwen

Aan het begin van dit millennium spraken de lidstaten van de VN af om vóór 2015 belangrijke vooruitgang te boeken op het gebied van armoede, onderwijs, gezondheid en milieu. Voor EenVandaag maakte Ireen Dubel, vrouwenrechtenspecialiste bij Hivos, de balans op voor Millenniumdoel 3: Mannen en vrouwen hebben dezelfde rechten

 
 

Hivos op de Canal Parade

Op 2 augustus 2014 werd er tijdens de jaarlijkse Canal Parade in Amsterdam niet alleen volop gedanst en gefeest: er werd ook stilgestaan bij de situatie in 78 landen waar homoseksualiteit strafbaar is. Een roze kast omwikkeld met een kettingslot op de Hivos-boot symboliseerde de onderdrukking van LHBTI’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen) in deze landen. Omdat Hivos vindt dat iedereen veilig uit de kast moet kunnen komen, waar je ook geboren bent, lanceerde zij in aanloop naar de Amsterdam Gay Pride de campagne Free to be me. Hiermee roept Hivos iedereen op om zich uit te spreken voor de rechten van LHBTI’s wereldwijd. De deelname van Hivos aan de botenparade stond dit jaar geheel in het teken van deze campagne.


 

Rechter verklaart Oegandese anti-homowet ongeldig

Op 1 augustus 2014 verklaarde het Constitutionele Hof van Oeganda de beruchte anti-homowet die in februari werd ingevoerd ongeldig. Volgens het hof is de manier waarop deze wet is aangenomen in strijd met de Oegandese grondwet. Deze uitspraak is een grote overwinning voor de coalitie van mensenrechtenorganisaties die de anti-homowet sinds de invoering aanvecht bij de rechter. 

 
 

Doorbraak voor Keniaanse transgenderorganisatie

Op 22 juli is in een historische rechtszaak besloten dat de Keniaanse organisatie Transgender Education and Advocacy (TEA) zich nu officieel mag registreren als non-gouvernementele organisatie (NGO). De instantie die in Kenia verantwoordelijk is voor deze registratie, de NGO Coordination Board, weigerde tot voor kort de leden van TEA in te schrijven omdat hun namen niet zouden aansluiten bij hun sekse. Hivos steunt TEA sinds 2013.

 
 

Free to be me

In aanloop naar de Amsterdam Gay Pride lanceert Hivos de campagne ‘Free to be me’. Hiermee vraagt Hivos aandacht voor de rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI’s) wereldwijd.

 
 

Ramp Malaysia Airlines

Met ongeloof en verbijstering reageert Hivos op de omvang van de ramp met het neergeschoten toestel van Malaysia Airlines. Het is nog nauwelijks te bevatten wat er is gebeurd.


 
Credits Brian Klug

EHBO-kit tegen cyberterreur

Zij die zich kritisch laten horen op het web worden steeds vaker slachtoffer van cyberterreur. Om (burger)journalisten, bloggers en activisten te beschermen is ’s werelds eerste digitale EHBO-kit bedacht. Met behulp van deze kit kun je leren welke maatregelen nodig zijn als je digitaal onder vuur komt te liggen.

 
 

NGO’s roepen op tot wereldwijde aanpak LHBT-discriminatie

In juni 2014 riepen ruim 500 NGO’s uit meer dan 100 landen de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (UNHCR) op om de rechten van LHBT’s wereldwijd actief te beschermen. Zij willen dat het belangrijkste mensenrechtenorgaan van de VN meer inzet toont om discriminatie en geweld tegen LHBT’s tegen te gaan. Ook Hivos heeft zich aangesloten bij deze oproep.

 
 

Zuivere koffie: industrie en NGOs confereren

Klimaatverandering bedreigt de koffieproductie. Ontwikkelingsorganisaties, bedrijven en certificeerders voelen daarom urgentie om meer samen te werken. Dit bleek op de door Hivos georganiseerde conferentie (3 juli) The heat is on.

 
 

Hivos vacatures

Strategisch communicatieadviseur

In de periode 2014 - 2017 werkt Stop Kinderarbeid met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en in samenwerking met Nederlandse en lokale partners wereldwijd aan het programma “Out of Work into School: Joint Efforts Towards Child Labour Free Zones”. Hivos zoekt voor de coalitie “Stop Kinderarbeid – School, de beste Werkplaats” (SKA) een Strategisch Communicatieadviseur voor 32 uur per week voor bepaalde tijd.


 

Vacancy Programme Officer (PO) Technology & Safety Digital Defenders Partnership

For the Hivos Culture ICT & Media team we are looking for a Programme Officer (PO) Technology & Safety Digital Defenders Partnership for 32 hours a week for a period of one year. The Digital Defenders Partnership (DDP) is a Hivos programme that keeps the internet open and free from emerging threats, specifically in internet repressive and transitional environments.