ENG
 


 

Laatste nieuws

Mensenrechtentulp voor Mideast Youth

Hivos feliciteert Mideast Youth met het winnen van de Mensenrechtentulp 2014. Het ministerie van Buitenlandse Zaken reikt deze prijs jaarlijks uit aan mensenrechtenverdedigers die op innovatieve wijze werken. Mideast Youth bouwt online platforms waar bezoekers vrijuit en ongecensureerd ideeën, muziek, design en andere creaties kunnen uitwisselen, en wordt hierin sinds 2006 gesteund door Hivos.

 
 

Wie levert Watt?

Van de energiereuzen is Eneco de meest duurzame stroomleverancier. Nuon en Essent scoren beiden een dikke onvoldoende. Dit blijkt uit onderzoek van Consumentenbond, Greenpeace, Hivos en Natuur & Milieu. De absolute koplopers die een tien scoren op duurzaamheid zijn vier kleine energiebedrijven: Windunie, Raedthuys, Huismerk Energie en Qurrent.

 
 

Zeezwemmer Younes op de barricaden

Younes Nagem was in Benghazi toen het volk ineens niet bang meer was. Het revolutionaire vuur was vanuit Tunesië en Egypte overgeslagen naar Libië en Khadafi zou gaan vallen. Toen de gevechten uitbraken belde de jonge student in een eerste reflex zijn vrienden op: wat kunnen we doen?!

 
 

Intisar komt handen tekort

De jonge Egyptische advocate Intisar el-Saeed geeft rechtsbijstand aan vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld. Dit wordt haar niet in dank afgenomen door de autoriteiten. Het Hivos programma Women on the Frontline steunt het werk van vrouwen zoals Intisar.  

 
 

15 biogasinstallaties voor Sumba

Het team van Expeditie Sumba 2014 heeft ruim 15.000 euro opgehaald met de crowdfundcampagne ‘Give a Crap’. Met dit bedrag kunnen 15 nieuwe biogasinstallaties worden gebouwd op het Indonesische eiland Sumba. De campagne werd op 28 november feestelijk afgesloten met het benefietdiner ‘Food Paradise’.

 
 
Foto: Nine Geertman

Nederland verspreidt 10 miljoen clean cookstoves

Dertien Nederlandse organisaties, waaronder Hivos, willen binnen drie jaar 10 miljoen schone kooktoestellen verspreiden in lage- en middeninkomenslanden. Dit doel stelden zij op 21 november tijdens de Cookstoves Future Summit in New York. Nederland sluit zich hiermee aan bij de ambitieuze doelen van de Global Alliance for Clean Cookstoves. Als enige land ter wereld laat Nederland een samenwerking tussen private, publieke en maatschappelijke partijen zien.

 
 

Wat trekken we aan vandaag?

Als Feryal al-Kaabi vroeger de straat op ging, hoefde ze nooit lang na te denken. Haar outfit bestond steevast uit een zwarte pij, een abaya, en een hoofdoek, de hijab. Niet dat ze verplicht waren voor vrouwen in het Irak van Saddam Hussein, maar je droeg die dingen gewoon. Zeker in het conservatieve Diwaniyyah, honderdvijftig kilometer ten zuiden van Bagdad, waar vrouwenactiviste Feryal woont.

 
 
School de beste werkplaats

Kinderarbeid houdt armoede juist in stand

‘In een groot deel van de wereld is kinderarbeid nog een noodzakelijk kwaad’, schrijft de Volkskrant op 1 november jongstleden. Arme gezinnen hebben immers het inkomen van hun kind nodig om te kunnen overleven, zo luidt de veel gehoorde redenering. Sofie Ovaa, programmacoördinator Stop Kinderarbeid bij Hivos, legt uit waarom deze gedachte een dwaling is.

 
 

Finalisten Mensenrechtentulp bekend

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte op 21 oktober de zes finalisten voor de Mensenrechtentulp 2014 bekend. Twee Hivos partners maken kans op deze jaarlijkse prijs voor mensenrechtenverdedigers: Mideast Youth en de International Campaign for Human Rights in Iran (ICHRI).

 
 

Laat Egyptische activistes vrij

Samen met meer dan 220 mensenrechtenorganisaties roept Hivos op tot onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van zeven vrouwelijke activisten in Egypte. Zij werden op 21 juni 2014 gearresteerd terwijl ze protesteerden tegen nieuwe Egyptische demonstratiewetgeving.

 
 

Hivos vacatures