ENG
Pull Here
 


 
Locatie

Y.A.A.ICT-D

MOBIELTJES EEN LUXE?

Mobieltjes en politieke radioprogramma's kunnen vrouwen op het platteland een stem geven, zo heeft de organisatie Young Advocates for the Advancement of ICT-related Development (Y.A.A.ICT-D) inmiddels bewezen.


Young Advocates for the Advancement of ICT-related Development (Y.A.A.ICT-D) werd in 2002 opgericht door studenten van de Malawi Polytechnic (University of Malawi). De organisatie wil het gebruik van ICT (zoals computers, internet en mobiele telefoons) stimuleren om de ontwikkeling van Malawi te bevorderen. De organisatie richt zich voornamelijk op jongeren en vrouwen en op het platteland.

Ruim 80% van alle inwoners van Malawi woont op het platteland. "Daar is bijna nergens elektriciteit en dus ook haast geen ICT", stelt Young Advocates-directeur Kenneth Msiska. Natuurlijk vindt hij dat de regering werk moet maken van de elektriciteitsvoorziening op het platteland. “Daar zetten we ons ook voor in. Maar ondertussen wachten wij niet af. Zo zijn we onlangs begonnen met het verspreiden van kleine opladers voor gsm’s die werken op zonne-energie."

Of er dan op het platteland ook gebeld kan worden, is een andere zaak. "Aanbieders van mobiele telefonie laten het platteland links liggen. Wij willen dat de overheid dit snel regelt. Daarnaast moeten de tarieven voor mobiele telefonie drastisch omlaag. Onlangs heeft de regering een belasting ingevoerd op opwaardeerkaarten. Mobieltjes zouden toch maar een luxe zijn!. En dat terwijl zij met ons vindt dat ICT onmisbaar is voor de ontwikkeling van Malawi…"

De komst van mobiele telefonie zal het leven op het platteland drastisch veranderen, verwacht Kenneth Msiska. "Iemand met hiv/aids kan het ziekenhuis bellen om advies te vragen. Zo kan een zelfzorgsysteem worden opgezet. Iemand met een mobieltje kan ook, gratis zelfs, de politie bellen, of het anti-corruptiebureau. Je recht halen of zaken aanvechten wordt daarmee een stuk eenvoudiger. Op gsm's kan je ook gratis voorlichting over gezondheidszorg en aids ontvangen. Maar ook is het gewoon makkelijk als je familieleden of zakenpartners in de stad kan bellen om iets af te spreken. Je kunt je niet voorstellen hoe moeilijk dat nu nog is."

Aangezien mobiele telefonie op het platteland nu nog onvoldoende voorhanden is, richt Young Advocates zich nu vooral op radio. "Samen met radiostations en het civic education programma van de regering maken wij in enkele kiesdistricten radioprogramma's. Wij laten de bewoners van het platteland, vrouwen vooral, zelf aan het woord. Wat vinden zij dat er moet gebeuren? Wie zou dat volgens hen moeten doen?

Vervolgens stappen wij naar parlementsleden of naar de districtsraad en laten die reageren. Ook menen veel politici zelf te mogen beslissen waaraan overheidsfondsen voor de regio worden uitgegeven. Door hen te confronteren met de mening van hun kiezers, hebben wij bereikt dat verschillende parlementsleden zich heel anders zijn gaan opstellen.

Eén van hen wilde eerst helemaal niet meedoen. Hij dacht dat het programma puur tegen hem was gericht. Maar uiteindelijk gaf hij toe dat zijn kiezers gelijk hadden toen zij zeiden dat hij wel tégen hen sprak maar niet mét hen. Nu gebruikt hij het wekelijkse radioprogramma om zijn kiezers beter van dienst te kunnen zijn. En om hun prioriteiten mee te wegen in de besteding van fondsen voor de ontwikkeling van de regio."