ENG
Pull Here
 


 
Locatie
WERKVELD
Gender, vrouwen & ontwikkeling

»


» Alle partners in dit werkveld


ENSS / Astha Sansthan

ONDERSTEUNING VAN GEDISCRIMINEERDE VROUWEN IN INDIA

In Nederland worden ze getroost of gewoon met rust gelaten. Niet in de Indiase deelstaat Rajasthan. Daar worden vrouwen gediscrimineerd, beledigd en mishandeld als hun mannen sterven of de relatie verbreken. Geen echtgenoot meer hebben, is in dit patriarchale gebied reden genoeg om vrouwen sociaal buiten te sluiten.


Die situatie begint echter langzaam te veranderen. Mede dankzij het in 2000 opgerichte Ekal Nari Shakti Sangathan (ENSS, letterlijk: 'Vereniging van Sterke Alleenstaande Vrouwen'). Met hulp van leden van deze organisatie komen alleenstaande vrouwen en weduwes uit lage-inkomensgroepen voor zichzelf op. ‘Zij laten aan hun omgeving zien dat ze wel hun man, maar niet hun menselijke waardigheid zijn verloren,’ zegt Ginny Shrivastava, directrice van Hivos-partner Astha Sansthan.

Astha Sansthan heeft veel ervaring in de ondersteuning van gemarginaliseerde groepen in Rajasthan. Hivos ondersteunt ENSS via Astha Sansthan, die de vrouwenvereniging oprichtte en onder haar hoede heeft. ‘We begonnen door alleenstaande vrouwen te vertellen over hun rechten, de Indiase wetten tegen discriminatie en de mogelijkheden zelf hun situatie te verbeteren,’ vertelt Shrivastava. ‘Nu verspreiden de leiders en leden van ENSS zelf hun succesverhaal over Rajasthan. Hoe ze hun recht op land en bezit claimen, bijvoorbeeld. Of hoe ze de gebruiken in hun kaste of gemeenschap doorbreken. Daar trainen we hen ook in. En zij trainen anderen weer.’

In bijna elk district van Rajasthan heeft ENSS nu een “frontliniecomité” op buurt- of stadsniveau. Dat comité draagt oplossingen aan voor lokale problemen van weduwes en gescheiden of verlaten vrouwen. Shrivastava: “Ze spreekt zich publiekelijk uit tegen misstanden en lobbyt bij de overheid voor structurele veranderingen en wetswijzigingen.’ Astha Sansthan stoomt ENSS klaar om binnen enkele jaren een zelfstandige organisatie te zijn.

‘We geven hen de mogelijkheid om de leiding te nemen over hun eigen leven,’ aldus Shrivastava. ‘De noodzaak om temidden van alle vijandigheid te overleven en hun kinderen te laten opgroeien, heeft sterke vrouwen van hen gemaakt. Aan wil ontbreekt het hen niet. Zo weigeren steeds meer weduwes verstek te laten gaan op de bruiloft van hun kinderen. Zij weerspreken het geloof dat hun aanwezigheid ongeluk brengt – of dat zij schuldig zouden zijn aan de dood van hun mannen. Door dit soort protesten begint hun omgeving ook vraagtekens te zetten bij de manier waarop ze gezien en behandeld worden.’