ENG

Homorechten

Anti homosexuality act

Oegandese homo’s voor het gerecht

Voor het eerst sinds de ondertekening van de Oegandese anti-homowet moeten twee mannen voor de rechter verschijnen wegens ‘homoseksuele handelingen’. Kim Mukisa (24) en Jackson Mukasa (19) werden in december opgepakt omdat zij zouden ‘leven als man en vrouw’. Het tweetal werd opgepakt op basis van oude wetgeving, maar de nieuwe wet hangt ze straks als het zwaard van Damocles boven het hoofd.

 
 

Oegandese homoactivist aan het woord

De dag nadat president Yoweri Museveni de omstreden antihomowet  tekende werd activist Richard Lusimbo door een Oegandese sensatiekrant ‘geout’ als ‘tophomoseksueel’. De gewraakte wet heeft zijn werk voor Sexual Minorities of Uganda (SMUG) illegaal gemaakt. Lusimbo vertelde Kevin Mwachiro van Hivos Oost Afrika hoe zijn leven er sinds de wet en publiekelijke ‘outing’ uitziet.

 
 
De strijd gaat door

Anti-homowet Oeganda: hoe verder?

Op 24 februari is homohaat wet geworden in Oeganda. President Yoweri Museveni ondertekende de anti-homowet: een rampscenario voor LGBT’s in het land. Hoe moet de strijd tegen deze draconische wet worden voortgezet? En wat kan de Nederlandse overheid hierin betekenen?

 
 

Geweld tegen LGBT's op de kaart

Veel Afrikaanse homo’s en lesbiennes leven in angst. Niet alleen in Oeganda, waar onlangs de draconische anti-homowet werd ingevoerd, maar ook in buurland Kenia zijn bedreigingen en mishandelingen aan de orde van de dag. De website Utunzi zet deze misstanden op de kaart om het land veiliger te maken voor LGBT’s.