ENG

Free to be me

Zak Mbhele schrijft geschiedenis

Ex Hivos collega Zak Mbhele schreef dit jaar geschiedenis. Hij werd de eerste zwarte en openlijk homoseksuele volksvertegenwoordiger van Afrika. Mbhele blikt terug op een leerzame periode bij Hivos Zuid-Afrika.

 
 

Lame's pride

De Botswaanse Lame Olebile voer in 2013 tijdens de Amsterdam Gay Pride mee op de ‘Wanted for Love’-boot. Voor Hivos blikt ze terug op een bewogen jaar voor de Afrikaanse LHBT-beweging. Een beweging die ondanks zware tegenslagen - zoals de introductie van draconische antihomowetten in Nigeria en Oeganda - zichtbaarder en strijdbaarder is dan ooit.

 
 

Hivos op de Canal Parade

Op 2 augustus 2014 werd er tijdens de jaarlijkse Canal Parade in Amsterdam niet alleen volop gedanst en gefeest: er werd ook stilgestaan bij de situatie in 78 landen waar homoseksualiteit strafbaar is. Een roze kast omwikkeld met een kettingslot op de Hivos-boot symboliseerde de onderdrukking van LHBTI’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen) in deze landen. Omdat Hivos vindt dat iedereen veilig uit de kast moet kunnen komen, waar je ook geboren bent, lanceerde zij in aanloop naar de Amsterdam Gay Pride de campagne Free to be me. Hiermee roept Hivos iedereen op om zich uit te spreken voor de rechten van LHBTI’s wereldwijd. De deelname van Hivos aan de botenparade stond dit jaar geheel in het teken van deze campagne.


 

Rechter verklaart Oegandese anti-homowet ongeldig

Op 1 augustus 2014 verklaarde het Constitutionele Hof van Oeganda de beruchte anti-homowet die in februari werd ingevoerd ongeldig. Volgens het hof is de manier waarop deze wet is aangenomen in strijd met de Oegandese grondwet. Deze uitspraak is een grote overwinning voor de coalitie van mensenrechtenorganisaties die de anti-homowet sinds de invoering aanvecht bij de rechter.