Kom in actie
 
 

Sumbablog

Sumbablog: Werkgelegenheid op Sumba

Geschreven door Simone de Bruijn, expeditielid.

Toegang tot energie: in Kamanggih hebben ze het, in Weeleo niet. Weeleo ligt in het tropische en bosrijke West-Sumba. Het klimaat is er gunstig, rijstvelden zijn er in overvloed en bijna iedereen heeft een moestuin. Kamanggih ligt in het droge Oost-Sumba, waar water schaars is en waar –  in vergelijking met West-Sumba -  weinig rijstvelden te vinden zijn. Deze verschillende klimaten plus het feit dat het ene dorp wel toegang tot energie heeft en het andere niet, maken de twee dorpen een wereld  van verschil wat betreft werkgelegenheid.Hivos Item

In Weeleo woont mister Alex, een boer die elke dag op de rijstvelden werkt, net zoals  veel  andere mannen en vrouweni n Weeleo. Elektriciteit heeft hij niet, iets wat hij wel zou willen. Alex: “Met licht kan ik ook ’s avonds in het donker op de rijstvelden werken, iets wat mijn productie ten goede komt”. Meer productie betekent ook meer inkomsten, iets wat men in Weeleo goed kan gebruiken.

Voor Kamanggih geldt een heel ander verhaal. Door het droge klimaat kunnen niet veel mensen in de rijstvelden werken, wat leidt tot een diversiteit aan beroepen. De elektriciteit van de nieuw gebouwde waterkrachtcentrale vanHivospartner Ibeka komt hierbij goed van pas. Sinds acht maanden zie je ’s avonds overal lampjes branden en is het mogelijk voor mensen om ’s avonds ook activiteiten uit te voeren. Vrouwen houden zich bezig met het maken van manden en het weven van ikat. De arbeiders in de steengroeve werken ’s avonds een paar uur langer door met het hakken en maken van bakstenen.

De plaatselijke meubelmaker in Kamanggih is ook blij met de elektriciteit. Hij heeft gespaard voor een elektrisch schuurapparaat waardoor hij sneller kan werken. Zijn andere gereedschappen wil hij ook graag elektrisch kopen. De prijzen zijn echter hoog en hiervoor moet hij eerst sparen. In de toekomst hoopt hij dat hij zijn zaak ook kan uitbreiden. Op dit moment maakt hij vooral meubels voor mensen in Kamanggih, maar als hij alle elektrische apparaten heeft, maakt hij sneller meubels en kan hij een grotere regio van dienst zijn en zo zijn bedrijf uitbreiden. Dit is zijn toekomstdroom.

Toegang tot energie kan dus veel veranderen voor mensen in Sumba. Het biedt meer mogelijkheden op het gebied van werkgelegenheid en mensen kunnen makkelijker verschillende beroepen uitvoeren.

Expeditielid Simone legde het thema economische ontwikkeling op Sumba vast in een fotoreportage en een filmpje. Deze zijn te bekijken op www.facebook.com/expeditiesumba.