Kom in actie
 
 

Sumbablog

Sumbablog: Licht maakt het leven vrouwen lichter

Geschreven door Suzanne Denters en Simone de Bruijn, expeditieleden.

Stel je voor: een huis waarin het altijd donker is (ook overdag) en waar vrouwen koken op een houtvuur. Het licht aandoen gaat niet, want er is geen elektriciteit. Op het houtvuur is ruimte voor maximaal twee  pannen, en tijdens het koken moet ook het vuur aanblijven. Hoe pak je dat aan?Hivos Item

Ina Merdi (34) woont in Weeleo, een traditioneel bergdorpje in West  Sumba, waar er zo vele van zijn in Sumba. Als vrouw in Weeleo heb je een  druk bestaan: zorgen voor de kinderen, afwassen, overdag werken in de  rijstvelden, kleding wassen en water halen bij de rivier onderaan de  berg. Naast deze bezigheden bereidt Ina Merdi ook drie keer per dag een  maaltijd voor de hele familie, in het pikkedonker. Niet alleen lastig  zonder licht en enkel ruimte voor twee pannen, maar ook heel ongezond:  de rook van het houtvuur is één van de meest voorkomende doodsoorzaken  in ontwikkelingslanden. Om nog maar niet te praten over brandgevaar in huizen van hout.

Elektriciteit  zou veel kunnen veranderen in het leven van een vrouw op Sumba. Ina  Merdi geeft aan dat ze met licht in huis sneller het huishouden kan doen. Rijst pellen, groenten bereiden, koffie zetten en afwassen gaat  lastig bij flauw kaarslicht, een lamp biedt daarvoor uitkomst. We  vertellen haar over koken op biogas. Omdat ze dit nog nooit heeft  gezien, is het voor haar niet voor te stellen hoe dit zou zijn en dat  het een oplossing biedt voor de ongezonde rook en het brandgevaar. Een waterpomp zou water naar boven kunnen transporteren door middel van  zonnepanelen. Hierdoor zijn vrouwen niet meer elke dag twee uur kwijt  met het halen van water. Kortom, toegang tot energie zou het leven van  een vrouw efficiënter maken.

Gaat er juist ook niet veel cultuur verloren? Water halen bij de  rivier heeft namelijk ook een sociaal aspect; vrouwen uit het hele dorp  komen bij elkaar om te douchen en kleding te wassen onder luid geklets  en gelach. Aan de andere kant is dit sociale aspect zo belangrijk, dat ze dit waarschijnlijk nog steeds samen zullen doen, ook met energie.

 Maar waarom zou het leven van een vrouw efficiënter  moeten zijn? Als Ina Merdi meer tijd over zou hebben, zou ze ’s avonds  andere dingen kunnen doen, zoals ikat weven en manden maken. Deze  producten kunnen ze dan vervolgens verkopen op de markt, wat weer voor  inkomsten zorgt. Daarnaast zou ze meer tijd voor haar zelf hebben, om  bijvoorbeeld met haar kinderen door te brengen. Wat ons betreft worden door toegang tot energie nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor vrouwen op Sumba.

Expeditieleden Suzanne Denters en Simone de Bruijn legden het leven van vrouwen op Sumba vast in een fotoreportage. Deze reportage is te bekijken op www.facebook.com/expeditiesumba .