Kom in actie
 
 

Sumbablog

Sumbablog: “Ik wil een langere werkdag, terima kasih”

Geschreven door Koen Mestrom, expeditielid.

Bij ons is het zo simpel. Een druk op de knop en een lamp springt aan.  Licht! Zo ben je niet gebonden aan het daglicht dat de zon ons iedere  dag weer schenkt. Als de avond valt, kan je doodgewoon keihard  doorbikkelen. Wij nemen dit voor lief, maar niet overal in de wereld is  dit zo vanzelfsprekend.Hivos Item

Op Sumba heeft 70% van de bevolking geen toegang tot energie. Geen energie betekent ook geen licht. Geen licht houdt op zijn beurt weer in dat als de avond valt mensen niet meer door kunnen werken, bijvoorbeeld op het land. En dat is juist wat hier zo gemist wordt. De bevolking op Sumba geeft aan dat zij graag door willen werken na zonsondergang. Een langere werkdag betekent immers dezelfde opbrengst in een korter tijdsbestek; winst dus.

Toegang tot energie geeft ook de kinderen nieuwe toekomstige carriereperspectieven. Nu moeten zij de dampen van een kerosinelamp voor lief nemen als zij ’s avonds willen leren. Dit schiet niet echt op, waardoor zij  vaak zijn gebonden aan het leven op het platteland. Boer zijn, dattis mooi man! De kids vinden het echter nog veel mooier om ’s avonds te studeren. Leraar, politieman, ambtenaar. In een dorpje waar wel stroom is woonde bijvoorbeeld een meubelmaker, ondenkbaar in dorpen zonder stroom! Toegang tot energie kan hedendaagse dromen van de jonge generatie werkelijkheid laten worden.

Er zit volgens mij ook een andere kant aan het verhaal. Sumbanese dorpen zijn echte gemeenschappen. Alles wordt samengedaan. Koken, eten, werken op het land, etc. Een mooi voorbeeld hiervan is het wieden in de tuin. Samen gaat de hele gemeenschap aan de slag in de tuin van één persoon. Als die onkruidvrij is, wordt overgegaan naar de volgende. En de volgende. En de volgende, totdat iedere tuin door de hele gemeenschap gewied is.

Energie kan hier verandering in brengen. Door stroom hebben individuen meer tijd om arbeid te verrichten. Daarnaast kunnen op den duur landbouwmachines geïntroduceerd gaan worden. Men heeft het in deze situatie niet meer nodig om samen iedere tuin af te gaan. Ik verwacht dat de micromaatschappijen daarom zullen individualiseren. Misschien ontstaat zelfs een 24-uurs economie op Sumba.

Sumbanezen wensen dus energie om zich te ontwikkelen wat leidt tot nieuwe carrières. Daarnaast is licht gewenst om langer door te werken. Ik verwacht dat deze ontwikkeling de traditie en gemeenschap zoals die nu bestaat aan zal tasten, maar tegelijkertijd de kwaliteit van leven zal verhogen. Sumba is net Sean Paul; give me the light!

Expeditielid Koen legde het thema economische ontwikkeling op Sumba vast in een  fotoreportage en een filmpje. Deze zijn te bekijken op  www.facebook.com/expeditiesumba .