Kom in actie
 
 

Energieprojecten

Biogas

Gepost op 30/08/2011

Biogas komt vrij door een gistingsproces van varkens,- of koeienpoep. Biogas is heel geschikt als energiebron voor verlichting of om op te koken. Er is ongeveer 20 kilo poep nodig om een gemiddeld gezin een dag van energie te voorzien. Niet alleen duurzaam, maar ook gezonder en een besparing van tijd. Vrouwen hoeven niet langer te lopen om hout te halen of te koken in de rook van een houtvuurtje, wat slecht is voor de gezondheid. De slurrie die overblijft na het proces is heel vruchtbaar en de bouw van de biogasinstallaties is goed voor de lokale economie.Hivos Item

Afrika Biogas Partnership Programme (ABPP)
Het ABPP beoogt de bouw van 70.500 biogasinstallaties in de komende 5 jaar in Ethiopie, Tanzania, Kenya, Uganda, Burkina Faso en Senegal. Een biogasinstallatie kost ongeveer € 750,-. ABPP subsidieert € 300,-en de rest word door de gebruiker betaald. Omdat boeren dit vaak niet kunnen bekostigen, stimuleert het ABPP microcredietinstellingen om in biogasinstallaties te investeren. Zo wordt het voor de boeren wel mogelijk om toegang te krijgen tot energie. Ook organiseert het ABPP trainingen voor metselaars. Sinds de introductie van de installaties is in Kenia, Senegal, Burkina  Faso, Ethiopië, Oeganda en Tanzania een hele sector van  biogasentrepreneurs en metselaars ontstaan.
Het ABPP is een samenwerking tussen Directoraat-generaal Internationale Samenwerking ( DGIS), Hivos en ontwikkelingsorganisatie SNV.
 
Indonesia Domestic Biogas Program (IDBP)
De mest van twee koeien of vier varkens. Dat is wat een gemiddeld gezin in Indonesië nodig heeft om een biogasinstallatie draaiende te houden. IDBP steeft naar 100.000 biogasinstallaties over 10 jaar. Afhankelijk van de grootte en locatie kost een biogasinstallatie tussen de € 300,- en € 900,-. 25% hiervan wordt betaald door het IDBP, de rest wordt door de boer zelf betaald.

Goed voor de lokale economie
IDBP ontwikkelt samen met Hivos en SNV trainingen voor lokale organisaties zoals promotie en marketing, opleidingen voor metselaars, kleinschalige kredietverstrekkingen, gebruikerstrainingen en het opstellen van een kwaliteitsgarantie.
 
Samenwerking
Het IDBP wordt gecoördineerd door Hivos in samenwerking met SNV en wordt gesponsord door de Nederlandse ambassade in Jakarta en het Indonesische ministerie van Energie. Hivos werkt in dit project ook samen met de Rabobank Foundation.
 
National Biodigester Programme Cambodja
Dit project is onderdeel van het Hivos Klimaatfonds. Binnen dit project hebben 17.500 boerenfamilies beschikking over biogas. De families betalen zelf het grootste deel van de investering voor deze installaties. De aanschaf van een installatie, zo’n € 300,- tot € 400,-, wordt binnen enkele jaren terugverdiend door besparingen op de kosten van brandhout en petroleum.
 
Samenwerking
Het programma krijgt ondersteuning van Directoraat-generaal Internationale Samenerwerking (DGIS) en ontwikkelingsorganisatie SNV.  


 

Jouw reactie

thumb» | Terms and conditions
Agnes Tejanegara vacature Hebben jullie vacature over dit energieproject?
07/02/2013 | Rating
  • Currently 0 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
| Rating: 0/5 (0 votes cast) | Reageer
» This is not ok