ENG
 


 

Persberichten

Strijd voor homorechten krijgt enorme impuls

Gepost op 10/02/2012

Nationale Postcodeloterij honoreert gezamenlijk plan Human Rights Watch en Hivos


DEN HAAG, 10 februari, Christian uit Kameroen werd gearresteerd,  geslagen en opgesloten in een politiecel. Christian, 26 jaar oud,  wachtte negen maanden voordat hij überhaupt werd voorgeleid voor een  rechter. Zijn misdaad was het feit dat hij homoseksueel is.


 

Er  is geen werelddeel waar homohaat zo hevig is als in Afrika. Waar homo’s,  lesbische vrouwen, bi- en transseksuelen zo’n doelwit zijn van agressie. Waar  mensen vervolgd worden eenvoudigweg omdat ze zijn wie ze zijn. "Daarom is dit  een geweldige dag voor de strijd voor homorechten in Afrika", zegt algemeen  directeur van Hivos, Manuela Monteiro in reactie op het honoreren door  de Nationale Postcodeloterij van een gezamenlijk plan van Hivos en Human  Rights Watch: ‘Crisis in Eastern and Southern Africa: protecting the besieged LGBT community’.

Beide organisaties gaan hun gezamenlijke plan  uitvoeren voor de versterking van homorechten in Oost- en Zuidelijk Afrika. De kern: brede steun voor LGBT activisten, de mannen en vrouwen die dagelijks in de frontlinie staan. Gebundelde expertise en ervaring van Hivos en HRW zullen worden ingezet voor:

-het documenteren van mensenrechtenschendingen, zoals geweldsincidenten;

-het trainen van lokale organisaties om zo effectief mogelijk te kunnen opereren; in het dagelijks werk in de praktijk - om mensen zoals Christian helpen - en in de lobby richting overheden. Dit is meer dan ooit nodig.

Wij  bedanken de Nationale Postcodeloterij dat zij dit belangrijke werk  mogelijk maakt, en iedereen die meegewerkt heeft aan het realiseren van  dit projectvoorstel!