ENG
 


 

Nieuws

Nieuw donorgeld voor mediaprojecten Hivos

Gepost op 13/07/2012

Veel blije gezichten aan de Raamweg 16 deze week. Want na een lange en intensieve voorbereiding kregen drie Hivos initiatieven een forse financiële impuls.


Het Tanzania Media Programma (TMF) kan een nieuwe fase ingaan met in totaal bijna 8 miljoen euro. Dat betekent een enorme stimulans voor onafhankelijke journalistiek in het qua media niet zo pluriforme Tanzania. Volgens het TMF is onafhankelijke media de levensader voor een open overheid en een democratische samenleving. Die ader krijgt de komende drie jaar nieuwe zuurstof met fondsen voor individuele journalisten en fotografen, opleidingen en trainingen. Met dit fonds blijft Hivos zich tevens concentreren op het professionaliseren van mediahuizen op allerlei terreinen.

In Tanzania’s buurland mag het Kenya Media Programme zich verheugen op de betrokkenheid van de Nederlandse ambassade in Nairobi. De ambassade steekt 1,2 miljoen euro in het KMP en draagt zo bij aan de verdere versterking van vrije en onafhankelijke journalistiek in Kenia. Vergeleken met de omringende landen is het Keniaanse medialandschap veelzijdig te noemen. De twee grootste mediahuizen, de Standard Group en de Nation Media Group, houden elkaar scherp in hun permanente jacht op primeurs. Dat slaat echter vaak door naar sensatiezucht en een ‘bijna obsessie’ met het uiterlijk vertoon van de politieke leiders. Media in Kenia kampen ook met zelfcensuur, gesponsorde kopij en onderbetaling van journalisten. Zaken die  een stevige, zelfbewuste en onafhankelijke berichtgeving ondermijnen. 

Tenslotte was er goed nieuws voor de strijd voor meer bestuurlijke openheid in Azië. De Aziatische evenknie van het Afrikaanse Transparantie en Technologie Initiatief (ATTI) krijgt een financiële impuls van bijna 2 miljoen euro. Dit SEATTI zal organisaties, nieuwe initiatieven en media platforms in de regio ondersteunen. Het doel is burgers beter informeren over wat hun overheden met belastinggeld doen.

Foto: Kikuyumoja

 

Steun Hivos met een gift
Kom in actie voor een vrije, eerlijke en duurzame toekomst. Steun onze partners en projecten in Afrika, Azië en Latijns Amerika.
Bedrag
 
Periode