ENG
 


 

Nieuws

Hivos bezorgd over veroordeling van GCHR directeur Nabeel Rajab

Gepost op 21/08/2012

Hivos is bezorgd over de veroordeling van de Bahreinse  mensenrechtenactivist Nabeel Rajab. Op 16 augustus 2012 is Rajab  veroordeeld tot in totaal drie jaar gevangenisstraf voor drie zaken,  waaronder het oproepen tot en het deelnemen aan vreedzame bijeenkomsten,  die door de regering van Bahrein als illegaal worden beschouwd.


Rajab zit momenteel al een gevangenisstraf van drie maanden uit op veroordeling van “smaad jegens de burgers van de stad Muharraq via twitter”, omdat hij had getweet dat de premier van Bahrein zou moeten opstappen. Rajab heeft bijna 170.000 Twitter-volgers. Hij zit sinds 9 juli 2012 in detentie voor dit vergrijp.  Deze eerdere veroordeling is op dezelfde dag van zijn veroordeling van 16 augustus 2012 door een hof van beroep opnieuw geseponeerd.

Bekende mensenrechtenverdediger
Nabeel Rajab is een bekende mensenrechtenverdediger. Hij is directeur van het Gulf Centre for Human Rights, voorzitter van het Bahrain Centre for Human Rights, vice secretaris-generaal van de Internationale Federatie voor de Mensenrechten (FIDH), en lid van de adviescomissie van de Human Rights Watch Midden-Oosten en Noord-Afrika afdeling. In 2011 heeft hij de Ion Ratiu Democratie Prijs uitgereikt gekregen, omdat hij "zich onvermoeibaar en met aanzienlijk persoonlijk risico heeft ingezet voor de democratische vrijheden en de burgerrechten van de burgers van Bahrein”.
Nabeel Rajab is al jaren lang een doelwit van repressie vanwege zijn werk, maar omdat zijn rol het laatste jaar sterker is geworden door te rapporteren over ernstige mensenrechtenschendingen tegen demonstranten in Bahrein, is de repressie door de Bahreinse autoriteiten tegen hem toegenomen. Een gedetailleerd overzicht is te vinden op de website van het Gulf Centre for Human Rights.

Gulf Centre for Human Rights
Hivos steunt het Gulf Centre for Human Rights sinds 2012. Vanuit haar basis in Beiroet richt het centrum zich op het aankaarten van de mensenrechtensituatie in een groot aantal landen in het Midden-Oosten. Het centrum traint bovendien mensenrechtenactivisten vanuit de hele regio.
Nadat de veroordeling was uitgesproken op 16 augustus verklaarde Nabeel Rajab: “Je kunt me drie of dertig jaar gevangenzetten, maar ik zal niet wijken of stoppen".

Meer:
Statement van Hivos partner Gulf Centre for Human Rights:
Gezamenlijke statement op de IFEX website.
Oproep van Hivos partner GCHR op 9 juli 2012.

Steun Hivos met een gift
Kom in actie voor een vrije, eerlijke en duurzame toekomst. Steun onze partners en projecten in Afrika, Azië en Latijns Amerika.
Bedrag
 
Periode