ENG
 


 

Nieuws

31 juli: première Strijders voor de liefde

Gepost op 26/07/2012

Na maanden van voorbereidingen en verre reizen is het zover: dinsdag 31 juli gaat de documentaire ‘Strijders voor de liefde’ in Amsterdam in première! In deze docu van NTR en Hivos gaan filmmakers Sipke Jan Bousema en Marieke Slinkert op zoek naar verhalen van de mannen en vrouwen die een dagelijkse strijd moeten leveren om hun liefde openlijk en veilig te mogen uiten: de ‘Harvey Milks’ van deze tijd.


Ze bezoeken feesten, manifestaties en demonstraties wereldwijd, in landen waar gestreden wordt voor gelijke rechten, zoals Zuid-Afrika, Azerbeidzjan, maar ook dichter bij huis, in een land als Kroatië. Ze ontmoeten mensen die openlijk strijden voor (homo-)acceptatie. Wie zijn zij en waarom voeren ze deze strijd? Waar worstelen ze mee? Wat zijn de gevaren? Wat of wie sterkt ze in hun strijd? Hoe zien ze de toekomst?

Uitgelachen door de politie
Een van de eregasten die  naar de première komt is de Zuid-Afrikaanse Ndumi. Ndumi woont samen met  haar vriendin in de township Guguletu, waar geweld tegen (met name  lesbische) vrouwen aan de orde van de dag is. Hoewel homo’s, lesbo’s en  transgenders in Zuid-Afrika officieel door de wet beschermd worden,  worden lesbische vrouwen regelmatig verkracht door mannen om hen ‘weer  vrouw te maken’. Deze ‘corrective rapes’ kunnen vaak ongestraft  plaatsvinden omdat vrouwen lang niet altijd aangifte doen. Zinloos, in  hun ogen: ze worden door de politie uitgelachen of hun aangifte  verdwijnt zonder rechtspraak.

 

 

Eerste ‘Township Pride’ in Zuid-Afrika
Ndumi’s strijd tegen deze straffeloosheid is ontstaan nadat ze persoonlijk werd getroffen door de gevolgen van corrective rapes. Haar vriendin werd vanwege haar geaardheid verkracht door 5 mannen, raakte besmet met HIV en overleed in 2007. Ndumi richtte Lulekisizwe op om straffeloosheid aan de kaak te stellen en mensen in de townships bewust te maken van het feit dat LHBT’s ook mensen zijn met rechten, net als iedereen. Ook helpt de organisatie slachtoffers van corrective rapes op allerlei manieren zodat zij hun leven weer kunnen oppakken.

Ondanks gevaar voor haar eigen leven en dat van haar vriendin blijft Ndumi in haar township wonen en zet ze haar werk voort. En met succes: in 2005 organiseerde ze de eerste Township Pride. Hoewel dit op veel tegenstand van de lokale bevolking stuitte vindt dit evenement nu op jaarlijkse basis plaats en rekent op een groeiend aantal bezoekers.
 

In ‘Strijders voor de liefde’ vertelt Ndumi haar verhaal. De documentaire wordt op 2 augustus om 21.40 op Nederland3 uitgezonden en op 4 augustus om 23.55 herhaald.