ENG
 


 

Nieuws

Bioslurry: het bruine goud

Om op te koken vormt biogas in steeds meer landen een uitstekend alternatief voor hout of fossiele brandstoffen. Bijkomend voordeel schuilt in het restproduct van biogas: bioslurry. Zo blijkt uit het Hivos-onderzoek ‘Bioslurry: A Supreme Fertilizer’, dat bioslurry kan bijdragen aan de bestrijding van armoede en klimaatverandering.

 
 

Energieslurpende datacentra kunnen veel groener

Door de explosieve groei van het dataverkeer in de afgelopen jaren, bijvoorbeeld door de opkomst van internethypes, verbruiken datacentra enorm veel energie. Uit onderzoek van Hivos blijkt dat een te groot deel van de Nederlandse datacentra nog altijd gevoed wordt door grijze stroom. Bijna de helft van de centra geeft bovendien geen of onvoldoende inzicht in het type stroom dat zij gebruiken. Het is volgens Hivos dan ook hoog tijd voor verandering in deze branche.

 
 

"Libische meisjes kunnen nu president worden"

De boodschap van de Libische activiste Zahra’ Langhi is dringend en glashelder. “Ontwapening, dat is het allerbelangrijkst. Niet de verkiezingen, niet de hervorming van de grondwet. We moeten eerst de milities ontwapenen.”

 
 

Costa Ricaanse vrouwen doorbreken barrières

‘Tenía que ser mujer’ (‘Dat moet een vrouw geweest zijn’) is een uitdrukking die in Costa Rica doorgaans gebruikt wordt om vrouwen in een kwaad daglicht te stellen. Een nieuwe campagne van Hivos Midden-Amerika geeft een geheel nieuwe, positieve draai aan deze uitspraak. Want hoewel vrouwen in deze regio nog altijd te maken hebben met discriminatie en ongelijkheid, wakkeren positieve rolmodellen de hoop aan voor een betere toekomst.

 
 
http://www.flickr.com/photos/dvids/ Gepost op | 18/03/2014

Negen jaar is huwbaar, vinden Irakezen

Openstelling van het huwelijk voor meisjes vanaf negen jaar,  legalisering van verkrachting binnen het huwelijk en het voor mannen makkelijker maken om meerdere vrouwen te trouwen. In het Iraakse  parlement ligt een wet ter behandeling die dit mogelijk maakt.

 
 

Women on Waves-film wint prijs

Recent beleefde de documentaire ‘Vessel’ haar wereldpremière op het South by Southwest filmfestival in het Amerikaanse Austin. De film rond Women on Waves directeur Rebecca Gomperts kreeg een speciale jury-erkenning voor politieke moed. De Nederlandse non-profitorganisatie, bekend van de abortusboot, heeft de missie ongewenste zwangerschappen en onveilige abortussen te voorkomen in landen waar vrouwen geen legaal alternatief hebben.

 
 

Green Challenge beloont groene creativiteit

Ben jij een startende ondernemer met een briljant groen idee? Geef je dan op voor de achtste editie van de Postcode Lottery Green Challenge! De winnaar van deze internationale wedstrijd ontvangt 500.000 euro om zijn product of dienst verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. Daarnaast reikt de organisatie 200.000 euro uit aan één of twee andere veelbelovende groene inzendingen. Inschrijven kan tot en met 3 juni 2014 via www.greenchallenge.info.

 
 

13 maart: wake voor Syrië

Deze week is het drie jaar geleden dat de crisis in Syrië begon. Om stil te staan bij de gruwelijkheden die Syriërs dagelijks moeten doorstaan, komen duizenden mensen in meer dan dertig landen bijeen in een wereldwijde wake. Met lichtprojecties op iconische gebouwen - zoals het Lincoln Memorial, het Sydney Opera House, en ook het Rijksmuseum in Amsterdam - wordt de aandacht gevestigd op de internationale solidariteitscampagne #WithSyria. Toon je betrokkenheid met de Syrische bevolking en kom ook op 13 maart naar Amsterdam!

 
 

Iran: 35 jaar gedwongen hoofddoek

 

Hoe is het om in een land te wonen waar het niet dragen van een hoofddoek strafbaar is voor vrouwen? Op Internationale Vrouwendag (8 maart) publiceerde Hivos-partner Justice for Iran (JFI) een rapport over de geschiedenis en politiek achter de gedwongen hoofddoek (hijab) in Iran. Volgens Thirty-five Years of Forced Hijab: The Widespread and Systematic Violation of Women’s Rights in Iran zijn er de afgelopen tien jaar meer dan dertigduizend vrouwen in Iran gearresteerd op grond van hijabwetten. Het land beschouwt vrouwen die in het openbare leven geen islamitische hoofddoek dragen als criminelen. Zij riskeren hierdoor boetes en gevangenisstraffen.

 
 

#WithSyria: tijd voor actie

 

Deze maand slaan Hivos, Amnesty International, Oxfam, PAX, Save the Children, Stichting Vluchteling, het Syrische Comité en War Child de handen ineen om aandacht te vragen voor de gruwelijkheden die Syrische burgers al bijna drie jaar moeten doorstaan. In het kader van de campagne #WithSyria wordt er in meer dan dertig landen over de hele wereld een wake voor Syrië georganiseerd. Ook via Facebook en Twitter kun je laten zien dat je achter de bevolking van Syrië staat. Lees hier meer over #WithSyria en de gezamenlijke acties die de komende weken in Nederland worden gelanceerd.

 
 
 

Steun Hivos met een gift
Kom in actie voor een vrije, eerlijke en duurzame toekomst. Steun onze partners en projecten in Afrika, Azië en Latijns Amerika.
Bedrag
 
Periode