ENG
 


 

Nieuws

G8 van de filosofie

G8 van de Filosofie

Op vrijdag 18 april 2014 laten acht grote filosofen hun licht schijnen op  prangende kwesties, zoals sociale en technische vooruitgang, rechtvaardigheid en duurzaamheid. Op uitnodiging van omroep Human, Filosofie Magazine en Hivos komt de ‘G8 van de Filosofie’ naar de Beurs van Berlage in Amsterdam.

 
 

Oegandese homoactivist aan het woord

De dag nadat president Yoweri Museveni de omstreden antihomowet  tekende werd activist Richard Lusimbo door een Oegandese sensatiekrant ‘geout’ als ‘tophomoseksueel’. De gewraakte wet heeft zijn werk voor Sexual Minorities of Uganda (SMUG) illegaal gemaakt. Lusimbo vertelde Kevin Mwachiro van Hivos Oost Afrika hoe zijn leven er sinds de wet en publiekelijke ‘outing’ uitziet.

 
 

Pakistaanse innovator wint prijs

Hoe kunnen moderne oplossingen  burgers meer zeggenschap geven en overheden transparanter maken? In Nairobi zochten tien finalisten van de Global Innovation Competition van Making All Voices Count het beste antwoord op deze vraag. Het Pakistaanse overheidsproject Bahawalpur Service Delivery Unit (BSDU) sleepte op 3 april 2014 de belangrijkste prijs in de wacht.

 
 
Irene Fernandez

Voorvechtster migrantenrechten Irene Fernandez overleden

Op 31 maart 2014 overleed de Maleisische mensenrechtenactiviste Irene Fernandez aan de gevolgen van een hartaanval. Zij was medeoprichter van Tenaganita, een organisatie die opkomt voor de rechten van vluchtelingen en arbeidsmigranten. Met de dood van Fernandez is deze wereld een onvermoeibare strijdster tegen onderdrukking en onrechtvaardigheid kwijtgeraakt.

 
 

Bioslurry: het bruine goud

Om op te koken vormt biogas in steeds meer landen een uitstekend alternatief voor hout of fossiele brandstoffen. Bijkomend voordeel schuilt in het restproduct van biogas: bioslurry. Zo blijkt uit het Hivos-onderzoek ‘Bioslurry: A Supreme Fertilizer’, dat bioslurry kan bijdragen aan de bestrijding van armoede en klimaatverandering.

 
 

Energieslurpende datacentra kunnen veel groener

Door de explosieve groei van het dataverkeer in de afgelopen jaren, bijvoorbeeld door de opkomst van internethypes, verbruiken datacentra enorm veel energie. Uit onderzoek van Hivos blijkt dat een te groot deel van de Nederlandse datacentra nog altijd gevoed wordt door grijze stroom. Bijna de helft van de centra geeft bovendien geen of onvoldoende inzicht in het type stroom dat zij gebruiken. Het is volgens Hivos dan ook hoog tijd voor verandering in deze branche.

 
 

"Libische meisjes kunnen nu president worden"

De boodschap van de Libische activiste Zahra’ Langhi is dringend en glashelder. “Ontwapening, dat is het allerbelangrijkst. Niet de verkiezingen, niet de hervorming van de grondwet. We moeten eerst de milities ontwapenen.”

 
 

Costa Ricaanse vrouwen doorbreken barrières

‘Tenía que ser mujer’ (‘Dat moet een vrouw geweest zijn’) is een uitdrukking die in Costa Rica doorgaans gebruikt wordt om vrouwen in een kwaad daglicht te stellen. Een nieuwe campagne van Hivos Midden-Amerika geeft een geheel nieuwe, positieve draai aan deze uitspraak. Want hoewel vrouwen in deze regio nog altijd te maken hebben met discriminatie en ongelijkheid, wakkeren positieve rolmodellen de hoop aan voor een betere toekomst.

 
 
http://www.flickr.com/photos/dvids/ Gepost op | 18/03/2014

Negen jaar is huwbaar, vinden Irakezen

Openstelling van het huwelijk voor meisjes vanaf negen jaar,  legalisering van verkrachting binnen het huwelijk en het voor mannen makkelijker maken om meerdere vrouwen te trouwen. In het Iraakse  parlement ligt een wet ter behandeling die dit mogelijk maakt.

 
 

Women on Waves-film wint prijs

Recent beleefde de documentaire ‘Vessel’ haar wereldpremière op het South by Southwest filmfestival in het Amerikaanse Austin. De film rond Women on Waves directeur Rebecca Gomperts kreeg een speciale jury-erkenning voor politieke moed. De Nederlandse non-profitorganisatie, bekend van de abortusboot, heeft de missie ongewenste zwangerschappen en onveilige abortussen te voorkomen in landen waar vrouwen geen legaal alternatief hebben.

 
 
 

Steun Hivos met een gift
Kom in actie voor een vrije, eerlijke en duurzame toekomst. Steun onze partners en projecten in Afrika, Azië en Latijns Amerika.
Bedrag
 
Periode