ENG
 


 

Nieuws

Green Challenge beloont groene creativiteit

Ben jij een startende ondernemer met een briljant groen idee? Geef je dan op voor de achtste editie van de Postcode Lottery Green Challenge! De winnaar van deze internationale wedstrijd ontvangt 500.000 euro om zijn product of dienst verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. Daarnaast reikt de organisatie 200.000 euro uit aan één of twee andere veelbelovende groene inzendingen. Inschrijven kan tot en met 3 juni 2014 via www.greenchallenge.info.

 
 

13 maart: wake voor Syrië

Deze week is het drie jaar geleden dat de crisis in Syrië begon. Om stil te staan bij de gruwelijkheden die Syriërs dagelijks moeten doorstaan, komen duizenden mensen in meer dan dertig landen bijeen in een wereldwijde wake. Met lichtprojecties op iconische gebouwen - zoals het Lincoln Memorial, het Sydney Opera House, en ook het Rijksmuseum in Amsterdam - wordt de aandacht gevestigd op de internationale solidariteitscampagne #WithSyria. Toon je betrokkenheid met de Syrische bevolking en kom ook op 13 maart naar Amsterdam!

 
 

Iran: 35 jaar gedwongen hoofddoek

 

Hoe is het om in een land te wonen waar het niet dragen van een hoofddoek strafbaar is voor vrouwen? Op Internationale Vrouwendag (8 maart) publiceerde Hivos-partner Justice for Iran (JFI) een rapport over de geschiedenis en politiek achter de gedwongen hoofddoek (hijab) in Iran. Volgens Thirty-five Years of Forced Hijab: The Widespread and Systematic Violation of Women’s Rights in Iran zijn er de afgelopen tien jaar meer dan dertigduizend vrouwen in Iran gearresteerd op grond van hijabwetten. Het land beschouwt vrouwen die in het openbare leven geen islamitische hoofddoek dragen als criminelen. Zij riskeren hierdoor boetes en gevangenisstraffen.

 
 

#WithSyria: tijd voor actie

 

Deze maand slaan Hivos, Amnesty International, Oxfam, PAX, Save the Children, Stichting Vluchteling, het Syrische Comité en War Child de handen ineen om aandacht te vragen voor de gruwelijkheden die Syrische burgers al bijna drie jaar moeten doorstaan. In het kader van de campagne #WithSyria wordt er in meer dan dertig landen over de hele wereld een wake voor Syrië georganiseerd. Ook via Facebook en Twitter kun je laten zien dat je achter de bevolking van Syrië staat. Lees hier meer over #WithSyria en de gezamenlijke acties die de komende weken in Nederland worden gelanceerd.

 
 

Internationale Vrouwendag: Syriëdebat

Te midden van het verwoestende conflict in Syrië winnen vrouwen aan invloed. Ze zijn slachtoffer maar eisen steeds nadrukkelijker een rol in het vredesproces. Welke uitweg zien zij? Hoe beoordelen zij hun nieuwe rol? Vrijdag 7 maart, aan de vooravond van Internationale Vrouwendag, debatteren Fatima Hashem (activist, afgestudeerd aan Damascus University) en Rula Asad (Syrische journalist en vrouwenrechtenactivist, mede oprichter van het Syrian Female Journalist Network) hierover onder leiding van publiciste Monique Samuel in het Humanity House in Den Haag. 

 
 

Eerlijke paranoten nu in supermarkt

Dankzij de inzet van Hivos-partner FairMatch Support dook vorige week de fairtrade paranoot op in de schappen van Albert Heijn. FairMatch koppelde Boliviaanse notenverzamelaars in het noorden van de Amazone met succes aan het Nederlandse bedrijf Intersnack.

 
 

Geweld tegen LGBT's op de kaart

Veel Afrikaanse homo’s en lesbiennes leven in angst. Niet alleen in Oeganda, waar onlangs de draconische anti-homowet werd ingevoerd, maar ook in buurland Kenia zijn bedreigingen en mishandelingen aan de orde van de dag. De website Utunzi zet deze misstanden op de kaart om het land veiliger te maken voor LGBT’s.

 
 
De strijd gaat door

Anti-homowet Oeganda: hoe verder?

Op 24 februari is homohaat wet geworden in Oeganda. President Yoweri Museveni ondertekende de anti-homowet: een rampscenario voor LGBT’s in het land. Hoe moet de strijd tegen deze draconische wet worden voortgezet? En wat kan de Nederlandse overheid hierin betekenen?

 
 
stopahb

Rampzalige anti-homowet een feit

Op 24 februari heeft de Oegandese president Yoweri Museveni zijn  handtekening geplaatst onder de omstreden anti-homowet. Hiermee wordt een  rampscenario voor de rechten van homo’s en lesbiennes werkelijkheid.  LGBT’s riskeren door de nieuwe wet levenslange gevangenisstraffen  wanneer zij betrapt worden op ‘homoseksuele handelingen’.

 
 
Groene stroomsterren

Hoe groen is jouw stroom?

Windunie en Raedthuys zijn de meest groene stroomleveranciers van Nederland, zo blijkt uit het onderzoek van Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, Vereniging Eigen Huis, Wereld Natuur Fonds  en WISE. Het minst groen zijn Atoomstroom, Delta en RWE/Essent.

 
 
 

Steun Hivos met een gift
Kom in actie voor een vrije, eerlijke en duurzame toekomst. Steun onze partners en projecten in Afrika, Azië en Latijns Amerika.
Bedrag
 
Periode