ENG
 


 

Nieuws

Gezocht: avonturiers voor Expeditie Sumba

Grijp nu de kans om mee te gaan naar Sumba, en ervaar zelf hoe dit Indonesische eiland 100% duurzaam wordt. In september organiseert Hivos voor de derde keer Expeditie Sumba.  Geïnteresseerde avonturiers kunnen zich tot en met woensdag 11 juni kandidaat stellen via de Expeditie Sumba Facebook pagina.

 
 

Vrouwen klaar voor macht in Irak

Ondanks de schaduw van dodelijke geweld bij de verkiezingen in Irak blijft George Nichola, van Hivos partner Iraqi Al-Amal Association, hoopvol over de toekomst van zijn land. Vrouwen eisen steeds meer hun plek op in het politieke proces. Begin dit jaar startten Hivos en Al-Amal het Women Power in Politics programma om vrouwelijke verkiezingskandidaten voor te bereiden op de verkiezingen van vandaag. Maar liefst 800 vrouwen deden hieraan mee.

 
 
Anti homosexuality act

Oegandese homo’s voor het gerecht

Voor het eerst sinds de ondertekening van de Oegandese anti-homowet moeten twee mannen voor de rechter verschijnen wegens ‘homoseksuele handelingen’. Kim Mukisa (24) en Jackson Mukasa (19) werden in december opgepakt omdat zij zouden ‘leven als man en vrouw’. Het tweetal werd opgepakt op basis van oude wetgeving, maar de nieuwe wet hangt ze straks als het zwaard van Damocles boven het hoofd.

 
 

Zoomaal voor vrouwelijke pioniers

Op het Arabische crowdfundplatform Zoomaal maken innovatieve projecten van vrouwelijke pioniers tot 20 mei 2014 extra kans. Tijdens de ‘Women Pioneers Challenge’ verdubbelt Hivos binnenkomende bedragen voor de crowdfundprojecten van Arabische vrouwen.

 
 

Blije voeten dankzij 3D-printer

De Keniaanse student Roy Ombatti bedacht een project dat zowel innovatief, groen als sociaal is. Met zijn 3D-printer wil hij uit gerecycled materiaal schoenen maken voor mensen die misvormde voeten hebben overgehouden aan een zandvlo-infectie. Hij doopte het project ‘Happy Feet’. Wij spraken Ombatti over de kracht van sociale innovatie.

 
 
G8 van de filosofie

G8 van de Filosofie

Op vrijdag 18 april 2014 laten acht grote filosofen hun licht schijnen op  prangende kwesties, zoals sociale en technische vooruitgang, rechtvaardigheid en duurzaamheid. Op uitnodiging van omroep Human, Filosofie Magazine en Hivos komt de ‘G8 van de Filosofie’ naar de Beurs van Berlage in Amsterdam.

 
 

Oegandese homoactivist aan het woord

De dag nadat president Yoweri Museveni de omstreden antihomowet  tekende werd activist Richard Lusimbo door een Oegandese sensatiekrant ‘geout’ als ‘tophomoseksueel’. De gewraakte wet heeft zijn werk voor Sexual Minorities of Uganda (SMUG) illegaal gemaakt. Lusimbo vertelde Kevin Mwachiro van Hivos Oost Afrika hoe zijn leven er sinds de wet en publiekelijke ‘outing’ uitziet.

 
 

Pakistaanse innovator wint prijs

Hoe kunnen moderne oplossingen  burgers meer zeggenschap geven en overheden transparanter maken? In Nairobi zochten tien finalisten van de Global Innovation Competition van Making All Voices Count het beste antwoord op deze vraag. Het Pakistaanse overheidsproject Bahawalpur Service Delivery Unit (BSDU) sleepte op 3 april 2014 de belangrijkste prijs in de wacht.

 
 
Irene Fernandez

Voorvechtster migrantenrechten Irene Fernandez overleden

Op 31 maart 2014 overleed de Maleisische mensenrechtenactiviste Irene Fernandez aan de gevolgen van een hartaanval. Zij was medeoprichter van Tenaganita, een organisatie die opkomt voor de rechten van vluchtelingen en arbeidsmigranten. Met de dood van Fernandez is deze wereld een onvermoeibare strijdster tegen onderdrukking en onrechtvaardigheid kwijtgeraakt.

 
 

Bioslurry: het bruine goud

Om op te koken vormt biogas in steeds meer landen een uitstekend alternatief voor hout of fossiele brandstoffen. Bijkomend voordeel schuilt in het restproduct van biogas: bioslurry. Zo blijkt uit het Hivos-onderzoek ‘Bioslurry: A Supreme Fertilizer’, dat bioslurry kan bijdragen aan de bestrijding van armoede en klimaatverandering.

 
 
 

Steun Hivos met een gift
Kom in actie voor een vrije, eerlijke en duurzame toekomst. Steun onze partners en projecten in Afrika, Azië en Latijns Amerika.
Bedrag
 
Periode