ENG
 


 

Nieuws

NGO’s roepen op tot wereldwijde aanpak LHBT-discriminatie

In juni 2014 riepen ruim 500 NGO’s uit meer dan 100 landen de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (UNHCR) op om de rechten van LHBT’s wereldwijd actief te beschermen. Zij willen dat het belangrijkste mensenrechtenorgaan van de VN meer inzet toont om discriminatie en geweld tegen LHBT’s tegen te gaan. Ook Hivos heeft zich aangesloten bij deze oproep.

 
 

Zuivere koffie: industrie en NGOs confereren

Klimaatverandering bedreigt de koffieproductie. Ontwikkelingsorganisaties, bedrijven en certificeerders voelen daarom urgentie om meer samen te werken. Dit bleek op de door Hivos georganiseerde conferentie (3 juli) The heat is on.

 
 

Koffieboeren in zwaar weer door klimaatverandering

De landbouwgrond die geschikt is voor koffieteelt zal de komende jaren door de gevolgen van klimaatverandering aanzienlijk afnemen. Bedrijven moeten meer in duurzame productie investeren om de klappen op te vangen. Dit zijn de voornaamste conclusies van de Koffiebarometer, een tweejaarlijks overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in de koffiesector. De Koffiebarometer is een gezamenlijk initiatief van vijf NGO’s (Hivos, IUCN NL, Oxfam-Novib, Solidaridad en WWF), gecoördineerd door Hivos.

 
 
Salwa Saad Bugaighis Photograph: National Dialogue Preparatory Commission of Libya

In memoriam: Salwa Saad Bugaighis

Ontsteld en met verdriet reageert Hivos op de moord op de Libische mensenrechtenactiviste Salwa Saad Bugaighis. Salwa is met kogels en messteken in haar huis in Benghazi gedood, vlak nadat zij haar stem had uitgebracht bij de algemene verkiezingen in Libië. Zij ontving al enige tijd bedreigingen van islamitische extremisten.

 
 

Echte bescherming in virtuele wereld

Blogs en websites van ngo’s zijn een geliefd doelwit van cyberaanvallen. Met een gerichte charge vliegt de website op zwart wanneer het de machthebbers niet zint. Om te voorkomen dat kritische stemmen online monddood worden gemaakt biedt VirtualRoad.org een veilige huls. Hivos werkt met deze digitale bodyguards vanuit het Digital Defenders Partnership (DDP).

 
 

Halabja Girls United

Voetbal en vrouwenrechten lijken elkaars uitersten, maar dat geldt niet voor meiden in Halabja. Het Iraaks Koerdische stadje is getekend door het verleden. Na Saddam’s beruchte gifgasaanval in 1988 volgde een periode gedomineerd door extreem conservatieve islam. Uitgerekend voetbal blijkt nu een uitweg te bieden om op te komen voor vrouwenrechten. Hivos en partnerorganisatie Wadi steunen de Halabja Girls hierbij.

 
 

Koerdische dorpen verklaren zich FGM-vrij

Al tien jaar voert Hivos partnerorganisatie Wadi campagne tegen vrouwelijke genitale verminking (FGM) in Iraaks Koerdistan. Thomas von der Osten-Sacken, directeur van Wadi, constateert dat gemeenschappen zich langzaam maar zeker afkeren van deze mensonterende traditie.

 
 

Terug naar de schoolbanken

Tesfalem Taye is veertien jaar oud, maar gaat pas sinds kort naar school. Net als vele andere Ethiopische kinderen moest hij al op jonge leeftijd fulltime aan het werk. Dankzij het programma Stop Kinderarbeid krijgt Tesfalem nu eindelijk de kans zichzelf te ontwikkelen op school.

 
 

Kinderarbeid: niet in mijn tijd!

Bezoekers van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem kunnen sinds 12 juni, de Internationale dag tegen kinderarbeid, naar het familiespel ‘Kinderarbeid, niet in mijn tijd’. Deze coproductie van Hivos en het Nederlands Openluchtmuseum slaat spelenderwijs een brug tussen kinderarbeid zoals wij het vroeger in Nederland kenden en de dagelijkse realiteit voor 168 miljoen kinderen elders op de wereld.

 
 

'Technologie zet burgers achter het stuur'

Hoe versterkt openheid en toegang tot informatie democratie?Julia Hoffmann, Senior Adviseur voor ICT en Media bij Hivos, vertelt tijdens het iHuman Festival (21 juni) hoe in ontwikkelingslanden informatietechnologie tot meer macht van burgers leidt.

 
 
 

Steun Hivos met een gift
Kom in actie voor een vrije, eerlijke en duurzame toekomst. Steun onze partners en projecten in Afrika, Azië en Latijns Amerika.
Bedrag
 
Periode