ENG
 


 

Blogs

Koningsdag in Lima

Corina Straatsma, regiodirecteur Zuid-Amerika, blogt. Het was een mooie dag, zoals Konings- en tot voor kort Koninginnedagen horen te zijn. In de ruime tuin van de ambassadeur stonden onder de partytenten, keurig op een rij tientallen heren in zwarte kostuums, opgefleurd met heren in witte kostuums van de Peruaanse marine.

 
 

Onrust in het Boliviaanse leger

Corina Straatsma, regiodirecteur Zuid-Amerika, blogt. Het leger heeft een roemruchte geschiedenis in Bolivia. In de jaren zeventig en tachtig leidden de generaals Meza en Banzer bloedige coups waarbij veel burgerslachtoffers vielen. Met het herstel van de democratie in 1982 zijn de militairen weer terug in de kazernes. Maar zoals elke president weet moet je het leger te vriend houden. 

 
 

Vooruitgangsgeloof is geen misdaad

Roman Baatenburg de Jong, persvoorlichter bij Hivos, blikt terug op de G8 van de Filosofie. Op de G8 van de filosofie werd de bezoeker een breed palet van denkers voorgeschoteld. De formidabele tegenstelling tussen ‘optimisten’ en ‘pessimisten’ nodigde uit om zelf kleur te bekennen.

 
 

En? Hebben we er wat aan gehad? Aan die G8 van de Filosofie?

Ute Seela, Knowledge Officer bij Hivos, blikt terug op de G8 van de Filosofie. Rene Gude, Denker des Vaderlands en mede-initiator van de G8, heeft veel aan de filosofie om te leven met zijn ziekte. Dat weten we van het promofilmpje dat hij opnam met Stine Jensen, presentatrice van ´Dus ik ben´ - een onderdeel van de G8 van de Filosofie. Of we er ook iets aan hebben gehad wat betreft de grote wereldproblemen…?  Ik weet het nog niet. “Ons problematiserend vermogen kon wel eens groter zijn dan ons oplossend vermogen” - misschien ben ik het wel eens met deze tweet om 1.30 ´s ochtends…

 
 

G8: Lering, vermaak en ongemakkelijke vragen

Michiel Beker, policy officer bij Hivos, blikt in zijn blog terug op de G8 van de Filosofie. Kan filosofie een oplossing bieden voor de grote problemen van vandaag? En wie zit er op dergelijke bespiegelingen te wachten? Over dat laatste hoeven de organisatoren van de Filosofische G8 in ieder geval niet in te zitten: massa’s belangstellenden bestormen garderobe en bar, en voor de deur worden de laatste kaarten verhandeld als ware het een concert in de Ziggo Dome. Behoefte aan duiding van het chaotische wereldgebeuren? Aan therapie en heling voor het individuele leed, maar dan zonder pillen of auralezen? Of – Goede Vrijdag tenslotte – een stiekeme behoefte aan Antwoorden en Zingeving voor een publiek dat de religie allang voorbij zegt te zijn?

 
 

Vrouwelijke raadsleden bedreigd en mishandeld

Corina Straatsma, regiodirecteur Zuid-Amerika, blogt vanuit Bolivia. De mannen in het gemeentebestuur hadden het zo fijn voor elkaar: hier en daar een steekpenning voor een vergunning, een contract toewijzen aan een familielid, een oogje dichtknijpen in ruil voor een vergoeding… Totdat er ineens een nieuw vrouwelijk raadslid vragen begon te stellen. Waar bemoeit dat mens zich mee, vroegen de heren zich af en besloten de dame in kwestie aan te pakken. Letterlijk. Ze ranselden raadslid Norah Quisbert enkele uren eigenhandig af, net zolang totdat ze haar ontslag tekende.