ENG
 


 

Blogs

Boze Boliviaanse mijnwerkers

Corina Straatsma, regiodirecteur Zuid-Amerika, blogt: Bolivia heeft een rijke geschiedenis aan conflicten met mijnwerkers. Ten tijde van de militaire dictatuur ging de strijd verder dan het eigenbelang, maar dat is nu niet meer het geval. Er zitten veel mineralen in de Boliviaanse grond en nadat president Morales in 2006 aan de macht kwam, verplichtte hij buitenlandse mijnbedrijven maar liefst 39 procent belasting te betalen over de omzet. Sommige bedrijven, zoals het Canadese bedrijf Silver, werden genationaliseerd en overgedragen aan coöperaties. Die coöperaties hebben echter niet de vereiste technologie en kennis, dus zochten ze contracten met privé ondernemingen, vaak van buitenlandse origine.

 
 

Klimaatverandering, ‘truly ongezellig’

Hivos klimaatspecialist Eco Matser blogt naar aanleiding van het nieuwste rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), dat op 31 maart 2014 werd gepubliceerd. Het IPCC waarschuwt opnieuw voor klimaatrampen, indringender dan ooit. Sommige effecten van klimaatverandering zijn nu al zichtbaar, zoals smeltend poolijs en het ontdooien van permafrost. Andere, zoals het verdwijnen van koraalriffen, ‘pas’ aan het einde van deze eeuw. Dit vraagt om acute en vergaande maatregelen. Eigenlijk van het niveau van de nucleaire top eind maart.

 
 

'Oegandese waarden'

Exporteert Hivos door mensenrechten te promoten een 'westers artikel'? Edwin Huizing, directeur van Hivos, reageert op enkele recente discussies in de Nederlandse dagbladen.

 
 

Watersnood in Bolivia: van de regen in de drup

Corina Straatsma, regiodirecteur Zuid-Amerika, blogt: De ergste regens in La Paz zijn nu voorbij. Een groot deel van dat water is inmiddels aangekomen in het laagland, en vooral in het Amazonedepartement Beni staan veel dorpen onder water. Zo`n 400.000 mensen zijn voor korte of langere tijd uit hun huis verdreven en zitten bij familie of in kampen, in afwachting op het zakkende water. Zo`n 200.000 stuks vee zijn verdronken.

 
 

Oegandese homo’s voeren eigen strijd

De strijd van Oegandese homoactivisten is ‘opgestookt’ door het Westen en werkt daarom averechts. Zij moeten hun eigen boontjes doppen, stelt Arne Doornebal. Hivos directeur Edwin Huizing reageert op zijn opiniestuk, dat op 20 februari gepubliceerd werd door NRC Next.

 
 
Cartoon Bonil

President van Ecuador houdt niet van grapjes

Corina Straatsma, regiodirecteur Zuid-Amerika, blogt: Wat hebben de presidenten van Ecuador, Bolivia, Venezuela en Nicaragua  met elkaar gemeen? Ze horen zichzelf ó zo graag praten. Twee weken geleden sprak de Boliviaanse president Evo  het volk meer dan vier uur lang toe en Wijlen president Chavez van Venezuela kon er ook wat van. In Ecuador heeft president Correa de  gewoonte om elke zaterdagmiddag, twee uur lang, zijn belevenissen te delen over de radio. De spannende verhalen zijn prima voor het middagdutje.

 
 
 
 

Dag zeven: terugblik

Gepost op 31/01/2014